Співробітники парку розчищають Бієнкові плавні.

Вони мають сприяти плинності природних процесів, гармонічному відтворенню природних комплексів, що змінились під впливом антропогенного та негативного кліматичного чинників.


Основи від новорічних ялинок послужать як гнізда для нересту.

Так, традиційною в парку стала підтримка гідрологічного режиму заповідного урочища Бієнкових плавнів. У 2013—2014 роках внутрішні озера плавнів через замулення та заростання сполучних каналів втратили водообмін з Дніпровсько-Бузьким лиманом. Навіть після капітального поглиблення каналів в кінці 2014 року працівники парку щороку проводять очистку гирлових частин сполучних каналів. Наприкінці березня цього року прочистку провели працівники Покровського та Покровсько-Хуторського природоохоронних відділень. Ці заходи дадуть змогу збільшити інтенсивність водообміну та сприятимуть нересту риби на території природного нерестовища.

Здійснили природоохоронці й інші важливі для довкілля дії. Вони розпочали відновлення дубового гаю в урочищі Комендантське, який постраждав від пожеж 2000 року. На цій території, яка деякий час використовувалась для вирощування кормових культур для мисливських тварин, висаджено жолуді дубу черешчатого на площі у півгектара. На території Ковалівського пляжу проведена посадка кореневищ колосняка піскового, що є невибагливою місцевою дикоростучою рослиною з прекрасними декоративними та піскозакріплюючими властивостями. В такий спосіб закріплюється захисний приморський літоральний вал у місцях інтенсивного рекреаційного використання. Колосняк раніше висаджувався на території Кінбурнської стрілки та добре себе показав з точки зору накопичення піскової маси.

Також досить успішним виявився проект сприяння гніздування птахів шляхом встановлення двох плавучих островів-платформ. У минулому році на них успішно загніздилося більше 300 пар крячка річкового. Платформи залишились у доброму технічному стані на озері Лабазному, не постраждали від руху льодових мас, що були досить значні на Ягорлицькій затоці протягом зимового періоду. Але за зимовий період ці платформи повністю оголилися від покриття з водоростей та сухої трави, які птахи використовували для спорудження гнізд. Працівники Національного парку провели накриття платформ природними матеріалами, що дозволяє й птахам інших видів своєчасно сісти на гнізда на безпечних від хижаків плавучих островах-платформах.

Повідомили в НПП «Білобережжя Святослава» і про те, що незважаючи на карантинні обмеження, які не дозволили запровадити традиційний екопроект «Від ялинки до ікринки», він діє. Щороку головними його учасниками були учні міста Очаків та Василівської загальноосвітньої школи, які поки не змогли взяти участь в проекті. Натомість працівники Національного парку та волонтери встановили  як гнізда для нересту на внутрішніх озерах Бієнкових плавнів зібрані та підготовлені в минулі роки основи від новорічних ялинок.

Директор Національного парку Юрій Козловський переконаний, що проведені силами працівників парку і волонтерів біотехнічні заходи будуть дієвими, корисними та ефективними для довкілля.

Миколаївська область.

Фото надано Національним природним парком «Білобережжя Святослава».