Тож депутатам обласної ради довелося добре попрацювати, щоб внести зміни до бюджету.

Насамперед подбали про медицину, освіту та соціальний захист. Так, майже 29 мільйонів гривень спрямували на підтримку комунальних закладів охорони здоров’я та будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт медичних закладів області. Частина коштів піде на закупівлю медикаментів та витратних матеріалів для лікування серцево-судинних захворювань, ендопротезування суглобів тощо. А 4,5 мільйона гривень — на виготовлення проектно-кошторисної документації та будівництво кисневих станцій у закладах, де лікуються хворі на СOVID-19.

— В області збільшилась кількість хворих, які потребують кисневого забезпечення. А оскільки останнім часом не раз виникали проблеми із постачанням кисню з інших областей, власні станції — це гаряча необхідність, — переконана голова обласної ради Віолета Лабазюк.

Чи не найбільше — майже 72 мільйони гривень — отримає освітянська галузь. Ці гроші призначено для реконструкції та капітального ремонту закладів середньої освіти та професійно-технічних навчальних закладів. Депутати подбали про те, щоб на місцях можна було впроваджувати заходи з енергозбереження, а також придбати обладнання для їдалень обласних інтернатних освітніх закладів.

А от залишок коштів освітньої субвенції з державного бюджету спрямували на закупівлю обладнання для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій. Удасться придбати і кілька шкільних автобусів, у тому числі обладнаних місцями для дітей з особливими освітніми потребами.

На додаткові 19 мільйонів гривень із бюджету може розраховувати і Департамент соціального захисту населення. Ці кошти здебільшого підуть на виплату одноразової матеріальної допомоги малозахищеним верствам населення та дороговартісне лікування тим, хто його потребує.

Депутати обласної ради знайшли також можливість підтримати обласні спортивні школи, регіональний центр із фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» та обласну організацію ФСТ «Динамо». Усі вони отримають кошти на придбання спортивної форми. А ще знайдуться гроші на проведення спортшколами навчально-тренувальних зборів і змагань з олімпійських видів спорту та виплату стипендій провідним спортсменам краю.

Частину фінансового ресурсу краю спрямовано на виконання програми розвитку агропромислового комплексу. Зокрема, аграрії можуть розраховувати на часткову компенсацію вартості придбаних сільськогосподарських техніки та обладнання. Фінансову підтримку отримають і заклади, які здійснюють підготовку та перепідготовку робітничих кадрів у закладах аграрної освіти, в тому числі на базі Хмельницького обласного навчально-курсового комбінату.

І вже традиційно для останніх років збільшено видатки для управління інфраструктури облдержадміністрації. Залишок субвенції з державного бюджету допоможе будівництву, реконструкції, ремонту та утриманню автомобільних доріг загального користування місцевого значення, а також вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах.

Хмельницький.