Про це вони розповіли в день 60-річчя першого польоту людини в космос.

Як заявив т. в. о. гендиректора бюро Олександр Кушнарьов, минулого тижня за урядовою постановою з’явилася можливість завершити створення нового супутника, а також підготувати запуск космічного апарата на орбіту.

«Тож можемо укладати контракти з підприємствами на виконання робіт і запустити супутник у космос уже до кінця цього року», — уточнив посадовець.

Головний конструктор із системного проектування ракет і ракетних комплексів Максим Дегтярьов зазначив, що перший супутник — «Січ 2-1» — стане основою групи космічних апаратів з дистанційного зондування Землі. «Це дасть змогу нашій державі отримати власний постійний доступ до важливої інформації та не залежати від інших країн. Що важливо і для народного господарства, і для оборонних цілей. Програма розрахована на 2021—2025 роки», — зазначив Максим Дегтярьов.

Головний конструктор з проектування космічних апаратів, систем вимірів і телекомунікацій Костянтин Білоусов вважає, що після агресії й анексії Криму Україна втратила цілий комплекс з приймання та обробки супутникової інформації.

«Із запуском власної супутникової програми країна одержить можливість виготовляти апарати чотирьох різних класів не тільки для власних потреб, а й для постачання їх на експорт. Країна отримуватиме власну супутникову інформацію в будь-який час і без обмежень, чого не було раніше і на що витрачалися десятки мільйонів гривень на рік», — заявив Костянтин Білоусов.