Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Парламентська хроніка

На початку засідання Голова Верховної Ради Дмитро Разумков поінформував, що згідно з рішенням, якого досягнули під час Погоджувальної ради уповноважені представники всіх депутатських фракцій та груп, народні обранці працюватимуть у п’ятницю лише до обіду. Але розпочалася робота все ж традиційною годиною запитань до уряду. Цього разу, які і кілька попередніх, з парламентської трибуни виступив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Федір Веніславський, Роман Костенко.

Його доповідь стосувалася результатів проведення запроваджених в 2021 році карантинних заходів та стану виконання плану вакцинації населення України від коронавірусної хвороби COVID-19.

За словами урядовця, протягом місяця МОЗ вдалося досягти низки стратегічних перемог. «Завдяки адаптивному карантину, який багато та безапеляційно критикували, нам вдалося стабілізувати ситуацію захворюваності на коронавірус майже по всій країні, — наголосив М. Степанов. — Ми вкотре уникнули загальнонаціонального локдауну і зберегли баланс між економікою та карантинними обмеженнями. Дві області з трьох, у яких ситуація була найважчою, а це Закарпатська та Івано-Франківська, вже виведено з червоного рівня епідеміологічної небезпеки. Чернівецька — вже готується до послаблення карантинних обмежень. Інші області демонструють стабілізацію ситуації і стійку тенденцію до зменшення рівня госпіталізації. Однак все ще напруженою залишається ситуація в Київській області, Львівській, Одеській, Хмельницькій та в місті Києві».

Порядок забезпечується системністю прийнятих рішень і неухильністю їх виконання, підкреслив урядовець. Саме в цьому контексті, за його словами, треба сприймати ініціативи МОЗ щодо подолання наслідків пандемії коронавірусу. Одним із яскравих прикладів такого системного підходу, на його думку, є саме адаптивний карантин. «Створена нами система гнучкого карантинного зонування протягом року довела свою ефективність, — сказав М. Степанов. — На початку третьої хвилі пандемії ми посилили цей інструмент, дозволивши місцевим органам влади, не чекаючи вказівки згори, приймати рішення про посилення карантинних обмежень, виходячи з епідеміологічної ситуації в кожному конкретному місті. Вдячний місцевій владі, міським головам, головам об’єднаних територіальних громад за порядок та готовність скористатися цим інструментом і розділити з Міністерством охорони здоров’я відповідальність за ситуацію в країні».

Пряма мова

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов:
«Світова пандемія коронавірусу не завершиться завтра — це гра в довгу. За ковідом точно будуть інші інфекційні хвороби та пандемії, і до них потрібно готуватися вже зараз. Ця ситуація чітко дала зрозуміти, що у випадку критичної ситуації наша країна може розраховувати лише на власні сили, на своїх лікарів та вчених, на своє виробництво».

Водночас, М. Степанов звернув увагу на те, що завадою на шляху до порядку стає «емоційне політиканство та відверта маніпулятивність тверджень». Світова пандемія не може бути лише прерогативою МОЗ, наголосив він. Цю комплексну проблему можна розв’язати завдяки ухваленню складних важких, а подекуди неприємних, але системних заходів, переконаний міністр. А відповідальність за дотримання цих заходів лежить на всіх.

Утім, ковід не оголошував перерви іншим захворюванням, наголосив міністр охорони здоров’я. Ці хвороби майже не помічають, але для міністерства вони існують. М. Степанов повідомив: щорічно до п’яти тисяч українців потребують пересадки донорських органів. Раніше значна частина цих людей шукала медичної допомоги за кордоном, а решта — жили надією на диво. І це диво сталося — ухвалено необхідну нормативно-правову базу для розвитку вітчизняної трансплантації, до відповідної програми залучено 38 вітчизняних лікарень, збільшено фінансування галузі до 502 мільйонів гривень. Як наслідок маємо в планах мінімум 250 операцій з трансплантації органної та 480 трансплантацій кісткового мозку.

Незважаючи на досягнуті успіхи, МОЗ отримає значну долю критики саме через поширення коронавірусу та проведення вакцинації. М. Степанов поінформував, що в бюджеті на популяризацію вакцинації зовсім не передбачено коштів. Все, що відбувається в цьому напрямі в інформаційному просторі — це заслуга лікарів, експертів та міжнародних організацій. Однак указ Президента Володимира Зеленського про всеохоплюючу імунізацію українців уряд обіцяє виконати до кінця року в повному обсязі. «Під час формування бюджету на цей рік чиновники мислили стратегічно і прогнозували, що на закупівлю вакцини знадобляться додаткові ресурси, їх закладали до проекту бюджету, — акцентував М. Степанов. — Ці цифри базувалися на чітких розрахунках, але, зрештою, МОЗ отримало лише чверть від необхідного. Тепер у ручному режимі довелося перерозподіляти кошти з четвертого кварталу програми медичної гарантії на закупівлю вакцини». М. Степанов підкреслив, що ці кошти будуть повернуті в повному обсязі.

Під час запитань, які народні депутати мали можливість поставити представникам уряду, найбільше звернень лунало все ж до М. Степанова. Його жорстко критикували і закликали залишити пост з огляду на те, що вітчизняна система охорони здоров’я і досі залишається не готовою протистояти пандемії.

Після того, як година запитань до уряду завершилася, Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук поінформував про створення в парламенті міжфракційних об’єднань «Державна податкова служба України, Державна митна служба України та Бюро економічної безпеки без корупції» (на чолі з Олексієм Леоновим) та «За становлення та законодавче забезпечення музичної індустрії України» (на чолі з Максимом Ткаченком та Миколою Задорожнім). Затим заступник глави парламенту Олена Кондратюк оголосила низку депутатських запитів. Дев’ять із них адресувалися Президенту і їх ставили на голосування, щоб отримати підтримку зали. Після цього Голова Верховної Ради Дмитро Разумков оголосив засідання закритим, побажавши колегам плідної роботи в комітетах та на округах.

Народні депутати привітали з днем народження своїх колег Дар’ю Володіну та Марину Нікітіну.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua