Команда кооперативу учасників бойових дій «Оберіг-Агро» з Доманівки Миколаївської області отримала перший урожай з теплиць, що встановили минулого року за канадські грантові кошти. Це — редис сорту Viena, який виростили без застосування добрив та засобів захисту рослин. Як зазначив голова кооперативу Володимир Федоренко, «в наших овочах лише сонце, вода та натхненна праця».

Оголошення про продаж першого врожаю дали в соціальних мережах. Покупців вистачає, адже в Доманівці ніхто не вирощує такий ранній редис. Телефонують з інших областей, аби придбати овочі гуртом. Але поки що господарі не готові продавати продукцію у великих обсягах. Коли минулого року створювали кооператив, планували вирощувати в новозбудованих чотирьох теплицях загальною площею 1200 квадратних метрів ранні огірки та томати. Але агроном Зіновія Єлінська, яка консультувала членів «Оберіг-Агро» в рамках грантового проекту «АГРО-РеАдапт», порекомендувала почати з редису та картоплі.

На загальних зборах учасники кооперативу підтримали цю пропозицію. У теплиці встановили дуги, які вкрили агроволокном, зробили теплі гряди. І хоча овочі висадили на початку лютого, редис витримав усі температурні перепади. На цій землі давно нічого не вирощували, і в ґрунті був солідний запас поживних речовин, тому навіть не вносили добрива. По суті, вийшов органічний редис. Нині в теплицях росте молода картопля, а на літній сезон колишні бійці та члени їхніх родин планують висадити вже у відкритому ґрунті огірки, томати, кабачки.

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.