Сергій Бабак, Данило Гетманцев.

Із самого початку Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що засідання відбувається у зв’язку з вимогою 153 народних депутатів та відповідно до частини восьмої статті 19 Регламенту. Згідно з заявою про перерву із заміною на виступ із трибуни виступила представниця фракції «Голос» Соломія Бобровська, яка поінформувала, що повернулася з лінії розмежування. Вона привітала військових з прийдешніми святами та закликала колег подякувати їм за готовність обстоювати нашу державу. Таку пропозицію зустріли оплесками. Народний депутат зауважила, що 17 років тому в сесійній залі проголосували за так званий Керченський договір, згідно з яким «Азовське море — це спільне історичне море і води для використання Російською Федерацією і державою Україна». Вона звернулася до профільного комітету, Верховного Головнокомандувача, а також до уряду з проханням розглянути можливість денонсувати цю угоду.

Далі парламентарії перейшли до законотворчої роботи. Спочатку внесли до порядку денного сесії проект змін до закону про Державний бюджет на 2021 рік щодо збільшення видатків на забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами (№ 5304). А тоді взяли його за основу без обговорення.

За скороченою процедурою розглядали проект змін до деяких законів щодо активізації діяльності наукових парків (№ 4236). Народні депутати проголосували за запропоновані зміни 330 голосами й ухвалили законопроект № 4236 у першому читанні.

Далі в порядку денному стояв проект закону про фінансові послуги та фінансові компанії (№ 5065). Його представив народний депутат Данило Гетманцев. Він пояснив, що у 2019 році восени парламент прийняв так званий законопроект про «спліт», який фактично ліквідував Національну комісію з фінансових послуг і перерозподілив повноваження з регулювання небанківського фінансового ринку між Національним банком України і Національною комісією з фондового ринку та цінних паперів. Обговорюючи його, народні депутати висловлювали низку зауважень до документа, але все-таки голоси для того, щоб взяти його за основу, в залі знайшлися.

Проект змін до Податкового кодексу щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою (№ 5104) спочатку внесли до порядку денного, а потім розглядали за скороченою процедурою. Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький нагадав, що торік аграрії півдня нашої країни зіткнулися із засухою і мали труднощі з компенсацією втрат. Зміни підтримали в першому читанні 286 голосами.

На вимогу двох фракцій з трибуни виступив представник «Батьківщини» Іван Крулько. Він звернув увагу на те, що наступним, згідно з порядком денним, розглядатимуть у другому читанні проект закону про основні засади молодіжної політики (№ 3718). «На цей закон більш як двадцять років чекала вся молодіжна українська спільнота», — сказав парламентарій. За словами І. Крулька, законом планується створити спеціальний фонд, який наповнюватиметься не тільки за рахунок державного бюджету, а й із коштів міжнародних інституцій та приватних фондів тощо. А також висловив сподівання, що цей документ об’єднає сесійну залу. Так і сталося — без обговорення закон ухвалили в цілому 321 голосом. Також без обговорення і в другому читанні проголосували за зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (№ 3985), за зміни до закону про судоустрій і статус суддів щодо врегулювання окремих питань проходження служби у Службі судової охорони (№ 3935) і за внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення затриманому, підозрюваному, обвинуваченому, засудженому права на отримання правової допомоги, з пропозиціями Президента України (№ 2063).

Тоді народні депутати перейшли до обговорення проекту змін до Кримінального процесуального кодексу, які стосуються запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування (№ 5246). Перед тим міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що цей документ подано Президентом і він пропонує повністю перевести кримінальне провадження в електронний формат. Це дасть додаткові гарантії для всіх учасників кримінального провадження, зауважив чиновник. Документ ухвалили у першому читанні й скоротили термін підготовки його до другого читання.

Тоді без обговорення проголосували в цілому за зміни до другого розділу прикінцевих та перехідних положень закону про внесення змін, які стосуються зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку. Після цього народні депутати взялися за розгляд проекту змін до закону про рекламу щодо електронних сигарет і рідин, які використовують в електронних сигаретах (№ 4212). Його взяли за основу.

Насамкінець народні депутати розглянули зміни до Кримінального процесуального кодексу щодо вдосконалення окремих положень у зв’язку зі здійсненням спеціального досудового розслідування (№ 2164). Як повідомив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, на засіданні комітету було прийнято додаткову таблицю, в якій враховано три поправки. Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський поставив кожну з цих правок на голосування в залі, і після цього законопроект прийняли за основу та в цілому.

На цьому глава парламенту оголосив позачергове засідання закритим.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.