Новопризначений міністр енергетики Герман Галущенко.

Роман Іванісов, Давид Арахамія.

Верховна Рада підтримала призначення Германа Галущенка на посаду міністра енергетики України. «За» проголосували 305 народних депутатів.

Для представлення кандидатури на посаду міністра енергетики Голова Верховної Ради Дмитро Разумков надав слово Прем’єр-міністру Денису Шмигалю.

Герман Галущенко у своєму виступі насамперед назвав фейковою інформацію про його зв’язки з олігархами, зокрема із Деркачем, яка, за його словами, була спрямована на дискредитацію компанії «Енергоатом». Окреслюючи власне бачення розвитку енергетичної галузі, він виокремив такі проблеми, як величезні борги, диспропорції на ринку електроенергії, незавершеність інтеграції енергосистем, висока енергоємність українських промислових підприємств, зимове коливання цін на газ, тіньовий ринок пально-мастильних матеріалів, багаторічні проблеми вугільної галузі, а також такі зовнішні виклики, як протистояння добудові «Північного потоку-2», інтеграція до енергоринку ЄС та диверсифікація постачання енергоносіїв. «Ці проблеми неможливо розв’язати точковими змінами до законодавства, тому своїм завданням на посаді міністра вважаю налагодження співпраці з парламентом задля вирішення критичних питань, що склалися в енергетиці», — зазначив він.

«Енергетичний ринок не повинен бути грою із нульовою сумою, коли один вид генерації виживає за рахунок знищення іншого. Прагнення генерації заробити вбиває промисловість, а спекуляції з цінами виймають останні гроші з кишень громадян. Потрібно не збільшувати тарифи на електроенергію та газ, а шукати можливості для їх зменшення для вразливих верств населення», — сказав Г. Галущенко, наголосивши, що є і ресурси, і можливості зробити це ринковими методами.

Після складання Г. Галущенком присяги міністра парламентарії підтримали два проекти постанов: про внесення змін до порядку денного та до календарного плану проведення п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. Остання постанова передбачає, що 30 квітня народні депутати працюють у комітетах, комісіях, депутатських фракціях та групах.

У цілому ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення права громадян на доступ до державної реєстрації актів цивільного стану у зв’язку з укрупненням територіальних громад, № 4382). За словами доповідачки, народної депутатки Лариси Білозір, необхідність ухвалення цього законопроекту обумовлена тим, що внаслідок реформи децентралізації для багатьох громадян ускладнився доступ до державної реєстрації народження, шлюбу, смерті, оскільки після укрупнення територіальних громад у багатьох населених пунктах ці повноваження втратили відповідні відділи місцевих рад. Тож ці зміни наділяють реєстраційними повноваженнями виконавчі органи міських рад та міські управління юстиції.

Представляючи у першому читанні урядовий законопроект про внесення змін до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб, № 4555), заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко повідомив, що цей документ має врегулювати виплату додаткової пенсії чорнобильцям та щомісячної компенсації сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи з урахуванням рішень Конституційного Суду. «Із прийняттям цього законопроекту буде встановлено рівні умови обчислення заробітної плати для всіх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою з числа військових і цивільних громадян», — зазначив заступник міністра. За його словами, з 1 січня 2022 року пенсія зросте для майже 40 тисяч пенсіонерів-чорнобильців. При цьому для першої групи інвалідності вона в середньому становитиме понад 16 тисяч гривень, для другої групи — майже 13 тисяч гривень та третьої групи інвалідності — майже 9 тисяч гривень. 

Автор альтернативного законопроекту № 4555-1, народний депутат Валерій Гнатенко, в цілому підтримавши урядовий законопроект, який відновлює соціальну справедливість щодо чорнобильців, водночас назвав неприйнятним часткове виконання рішення Конституційного Суду.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова нагадала, що ухвалене 7 квітня 2021 року рішення Конституційного Суду щодо соціального захисту чорнобильців упродовж трьох місяців має бути імплементовано до законодавства. З цією метою комітет пропонує підтримати урядовий законопроект № 4555 у першому читанні. З цим погодилися 340 народних депутатів, які підтримали документ за основу.

Розглянутий у першому читанні законопроект про державну реєстрацію геномної інформації людини (№ 4265), який представив народний депутат Олександр Бакумов, спрямований на підвищення ефективності боротьби зі злочинністю.

Водночас під час обговорення народні депутати звертали увагу, що цей законопроект суперечить законодавчим нормам щодо таємниці персональних даних, а також може призвести до потрапляння цієї інформація не в ті руки, за його ухвалення в першому читанні голосів не вистачило. Наступним голосуванням законопроект № 4265 відправлено на повторне перше читання.

У цілому ухвалено законопроекти: про внесення змін до Закону «Про культуру» (щодо загальних засад надання населенню культурних послуг, № 4318); про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом, № 5308).

Після цього парламентарії розпочали розгляд поправок до проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони, № 2195). Загалом до другого читання подано 776 поправок. Комітет з питань аграрної та земельної політики рекомендував частково або повністю врахувати 160 пропозицій та 616 поправок — відхилити.

На початку засідання із заявою щодо відзначення перемоги над нацизмом виступив представник фракції («ОПЗЖ») Вадим Рабінович. Народні депутати вшанували хвилиною мовчання загиблих під час Другої світової війни.

Представник фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко заявив, що пропонований на посаду міністра енергетики Герман Галущенко доклався до того, що «Енергоатом», який у 2019 році давав мільярди гривень прибутку, у 2020 році став глибоко збитковим. «Нам пропонують людину олігарха Деркача на посаду міністра енергетики України. Того олігарха, якого американська влада визнала агентом російського впливу», — сказав він.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що фракція передасть Президенту список статей Конституції, які були порушені під час ухвалення земельного законодавства, звертатиметься з цього приводу до Конституційного Суду та ініціюватиме проведення Всеукраїнського референдуму.

Із днем народження вітали народних депутатів Галину Янченко, Артема Кунаєва та Андрія Мотовиловця.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.