У рамках краєзнавчого проекту «Український Південь», започаткованого Українським інститутом національної пам’яті, вийшов ще один відеоролик — «Ханська Україна», який розповідає про історію заселення українськими козаками та селянами територій південних областей щонайменше за сто років до того, як їх завоювала Російська імперія й утворила на цих теренах у 1764-му та 1796 році губернії, названі Новоросійськими. До того ж частина земель, що увійшли до складу нових адміністративно-територіальних одиниць, віддавна належала запорожцям і була загарбана.

«Навіть для нинішніх мешканців Одещини та Миколаївщини правда про ханську Україну, або Ганщину, — це майже наукова фантастика, бо про неї зовсім нічого не було у шкільних підручниках історії, а академічна наука обмежувалася татарською назвою цієї території — Єдисан», — каже начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

«Землі в межиріччі Південного Бугу і Дністра віддавна приваблювали українське населення, — розповідає професор Одеського національного університету імені Мечникова Тарас Гончарук. -– Коли землі ці були під Османською імперією, козаки вважали і прямо заявляли, що це їхні давні землі аж до Чорного моря».

У XVII столітті запорожці були справжніми господарями Чорного моря і здійснювали морем безліч походів. Османська імперія була нажахана розмахом морських війн, тож намагалася порозумітися з козацькими отаманами.
Доцент Стамбульського та Південноукраїнського педагогічного університетів Олександр Середа наголошує, що про дипломатичні відносини між володарями Османської імперії й українськими гетьманами можна говорити, починаючи з 1648 року. Тоді між султаном Ібрагімом та Богданом Хмельницьким починається листування. Справжній військово-політичний союз між Україною та Османською імпе-рією став можливий у 1669 році, коли султан Мехмед IV запропонував гетьманові Петрові Дорошенку повний васалітет.

«Ми можемо говорити про існування Ханської України наприкінці XVII століття, — зазначає Олександр Середа. — З 1699 року Османський уряд переселяв українських козаків на території, підконтрольні Кримському ханству і Османській державі».

Від початку формування Ханської України як адміністративно-територіальної одиниці українське козацтво розміщувалося навколо міста Дубоссари. З часом кількість козацьких поселень збільшується вздовж річок Ягорлик і Кодима до Південного Бугу. Під османською владою українські козаки заснували десятки сіл і містечок, де мешкали переважно не мусульмани, а українці, та активно торгували євреї, греки і вірмени, сюди втікають російські старообрядці. Ці землі починають називати Ханською Україною, або Татарською Волощиною.

У середині XVIII століття, до катерининської війни, османський уряд запроваджує чотири райони з українським населенням, що охоплювали терени сучасного міста Подільськ Одеської області, Балти, Ананьївська, селища міського типу Криве Озеро та міста Первомайськ, двох райцентрів на Миколаївщині тощо.

Перший район був із центром у Дубоссарах, другий — район Балти, третій — Первомайська на Південному Бузі і четвертий — на нижній течії Дністра, територія від сучасного селища Маяк.

Керували Ханською Україною гетьмани з резиденції в Ягорлику, поблизу Дубоссар, тож їх часто називали дубоссарськими. Наприкінці XVII століття булаву тут тримали Теодор Сулименко, Яким Самченко, Степан Лозинський (Стецик), очільником Ханської України був і Петро Іваненко, відомий як Петрик.

«Ханська Україна зазнала особливого економічного розвитку у XVIII столітті, — каже Володимир Полторак, доцент Одеського національного університету імені Мечникова. — Саме в цей період османські купці закуповували у цьому регіоні зерно для Стамбула, а пруські гусари — коней для своїх полків. Ханська Україна — це окрема форма справжньої козацької державності. Поруч із Слобідською Україною, Наддніпрянщиною чи Запорожжям не слід забувати і про Ханську Україну».

У межах проекту «Український Південь» УІНП випустив п’ять роликів: «Український Південь: мазепинці», присвячений історії переселення мазепинських козаків у південні регіони нашої держави, «Український Південь: історія Білгород-Дністровського» — про історію колишнього Аккермана, «Український Південь: рання історія Одеси» — про ранню історію Одеси та правдиву дату заснування міста; «Український Південь: некрасівські козаки» — про історію козацтва, яке оселилося на теренах сучасної Луганської та Донецької областей.