На фото: Анастасія Кириченко, Олена Коваленко, Єлизавета Столярчук.

Ліцеїстка 10-го класу Політехнічного ліцею НТУУ «КПІ», вихованка секції «Екологічно безпечні технології та ресурсозбереження» відділення технічних наук Київської МАН Олена Коваленко виборола І місце на Міжнародній олімпіаді наукових проектів (Іnternational science project olympiad-INSPO 2021) у Туреччині.

Другу сходинку у цьому інтелектуальному змаганні посіла випускниця секції «Технологічні процеси та перспективні технології» відділення технічних наук, першокурсниця столичного політеху Єлизавета Столярчук. Про це йдеться у повідомленні, розміщеному на Фейсбук-сторінці Політехнічного ліцею НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського».

Запропоновані дівчатами проекти перемогли в категорії «Енергія».

Учасники INSPO шукають розв’язання проблем, пов’язаних з відповідальним та ефективним використанням невідновлюваних природних ресурсів. Проекти категорії «Енергія» охоплювали вивчення різноманітних джерел енергії, підвищення їх ефективності у виробництві енергії та зменшення впливу їх використання на довкілля.

Олена представляла свій проект «Отримання альтернативної енергії від коливань дерев», а Єлизавета — «Вітровий генератор на базі сегнерового колеса».

Науковим керівником обох проектів виступив завідувач УНЛКТ ФМФ КПІ ім. Ігоря Сікорського, викладач технологій ліцею, заслужений вчитель України Олег Козленко.

Підтримку на всіх рівнях забезпечувала Мала академія наук України. На згаданій олімпіаді представники України в чотирьох категоріях здобули 2 золоті, 2 срібні, 3 бронзові медалі та 3 почесні відзнаки. Серед них була ще одна вихованка Київського відділення Малої академії наук України, учениця 11-го класу Центру освіти «Оптіма» Анастасія Кириченко. Вона виборола 3-тє місце в категорії «Здоров’я» з роботою «Дослідження інгібіторних властивостей синтетичних a, b, g пептидів на полімеризацію плазми крові людини».

Олімпіада наукових проектів INSPO в Туреччині проводиться на національному рівні з 2007 року. З 2014 року вона розширює сферу діяльності та набуває міжнародного рівня. Молоді науковці з усього світу можуть представляти проекти в таких галузях, як: інженерія, енергетика, довкілля та охорона здоров’я. Метою діяльності INSPO є заохочення молоді до реалізації своїх ідей і сприяння глобальному розумінню екологічних проблем.

Вл. інф.

Фото надано Київським відділенням МАН.