В уже далекому 1919 році в цей день засновник Турецької Республіки Мустафа Кемаль Ататюрк виступив перед молоддю в місті Самсун. Він оголосив про масову мобілізацію на боротьбу з інтервентами, які захопили частину території країни, і закликав молодих людей першими стати на захист Батьківщини. Заклик Ататюрка було почуто в усіх кінцях Туреччини. Саме полум'яні слова Кемаля Ататюрка поклали початок визволенню Туреччини, в результаті якого в країні було встановлено республіканську форму правління. Пізніше 19 травня було оголошено Днем молоді й спорту. 

Певне пом'якшення суворих заходів щодо коронавірусу дозволило провести святкові заходи по всій країні. Кульмінацією свята стало символічне виконання всіма громадянами Туреччини гімну країни -- "Маршу незалежності». Воно почалося рівно о 19.19 за місцевим часом (збігається з київським). Люди співали, розмахуючи національними прапорами, з балконів і з вікон своїх квартир. У цьому багатомільйонному хорі звучав і голос президента Реджепа Ердогана, який вийшов на терасу у своїй резиденції «Чанкая» в Анкарі разом із групою молоді й виконав з ними "Марш незалежності". 

Як повідомило інформаційне агентство «Анадолу», президент на зустрічі з представниками молодіжних організацій зробив низку важливих заяв. Реджеп Ердоган повідомив, що 20 липня здійснить візит до самопроголошеної Турецької Республіки Північного Кіпру і виступить там з посланням для всього світу. Подробиці він розкривати не став, закликавши громадян потерпіти два місяці.  

Торкнувся він і болючої для Туреччини теми -- скасування проведення в країні чергового етапу чемпіонату світу з автоперегонів у класі «Формула-1» і фінального матчу Ліги чемпіонів з футболу, який мав відбутися в Стамбулі 29 травня (його УЄФА перенесла в португальське місто Порту). Організатори цих змагань пояснили причини їх перенесення з Туреччини несприятливою епідеміологічною ситуацією, що склалася в країні. Але в Реджепа Ердогана інша думка. «Вважаю, що було ухвалено політичні рішення, що стосовно УЄФА, що стосовно «Формули-1», -- цитує президента «Анадолу». І воно ж заспокоїло громадян країни повідомленням, що УЄФА ухвалило рішення щодо перенесення фінального матчу Ліги чемпіонів в 2023 році з Мюнхена до Стамбула.