На розгляд позачергового пленарного засідання, скликаного на вимогу Президента України, були винесені питання щодо отримання макрофінансової допомоги від Євросоюзу і траншу Міжнародного валютного фонду. Загалом до розгляду народним депутатам було запропоновано вісім питань.

Першим питанням Верховна Рада розглянула законопроект «Про внесення змін до статті 188-32 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя» (№ 5069). Змінами, що пропонується внести, визначаються повноваження дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя. Прийняття законопроекту забезпечить системність, повноту, чіткість і несуперечливість адміністративного регулювання суспільних відносин у сфері діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя, йдеться у пояснювальній записці.

Як зауважив міністр юстиції Денис Малюська, представляючи документ, цей законопроект тісно пов’язаний з проектом закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» (№ 5068), який розглядався напередодні. «Цей технічний законопроект супроводжує законопроект, проголосований учора», — зауважив міністр, додавши, що протокол у справі про адмінправопорушення складатиметься керівником ВРП або його заступником, а сама справа розглядатиметься судом.

У свою чергу заступник голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Галина Михайлюк зауважила, що цим законопроектом продовжується реформа системи правосуддя, а також виконуються зобов’язання, взяті Україною щодо посилення незалежності та ефективності судової гілки влади. «Більше того, цей законопроект спрямовано на виконання Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як позичальником та Європейським Союзом як кредитором та допоможе отримати нам макрофінансову допомогу від ЄС у розмірі до 1 млрд 200 млн євро», — наголосила народний депутат, зазначивши, що цей законопроект разом із проектом № 5068 є надзвичайно важливими, оскільки без якісного перезавантаження Вищої ради правосуддя фактично неможливе здійснення незалежної прозорої кадрової політики у судовій гілці влади, а також відновлення довіри громадян до судів.

У першому читанні документ підтримали 246 народних депутатів.

Докладніше про позачергове засідання — у наступному номері «Голосу України».