Уже третю неділю поспіль сотні тисяч громадян виходять на столичний Майдан Незалежності, щоб взяти участь у Народному віче. Цього разу — у Дні гідності.

«Гідність починається тоді, коли перестаємо боятися», — звернувся до учасників віче член ініціативної групи «Першого грудня» В’ячеслав Брюховецький та порівняв дії влади з монголо-татарською навалою, від якої люди були змушені ховатися по церквах. Проте жодне насилля не зможе подолати народ, який стоїть за справу честі та заради майбутнього дітей і внуків і пам’яті предків.

До теми людської гідності також звернувся керівник Конгресу національних громад України, голова Асоціації єврейських організацій та общин України Йосиф Зісельс. «Сьогодні ситуація в Україні дуже схожа на 2004 рік, бо проти Євромайдану, проти об’єднаної опозиції, проти нас з вами знову використовують ті ж самі пропагандистські штампи, нас намагаються посварити, протиставити один одному та зіткнути у штучному конфлікті національні меншини з українцями. Але за ці роки, за короткий час Україна та її громадяни стали іншими, Майдан змінився і не лише за рахунок барикад, а більше — завдяки людям, які на ньому обстоюють свою гідність», —сказав він та зазначив, що події в ніч на суботу 30 листопада свідчать, що імперське та комуністичне минуле не хоче нас відпускати. Тому, прагнучи волі, ми виходимо на Майдани, адже це наша єдина мирна зброя, наголосив Й. Зісельс і нагадав, що 3000 тисячі років тому єврейський народ йшов від рабства до свободи 40 років.

Лікар і громадський діяч Ольга Богомолець вважає, що люди стоять на Майдані, бо їм болить, бо вони стомилися жити в постійній брехні. «Сьогодні ми стукаємо в усі владні двері, але нас не чують. Тому Майдан має стати застереженням не тільки нинішній, а й майбутній владі, котра не повинна забувати, що її обрав народ», — сказала вона.

Перед учасниками віче також виступили посланці з багатьох країн: Німеччини, Польщі, США, Литви, Азербайджану, Латвії, Білорусі, Бельгії, Чехії... Зокрема, про свою підтримку українців на шляху до ЄС заявили американські сенатори Джон Маккейн та Кріс Мерфі. «Я представив проект резолюції, який передбачає застосування санкцій у разі, якщо буде застосована сила проти мирних демонстрантів», — сказав К. Мерфі. Д. Маккейн додав: «Якщо буде застосована сила проти мирних демонстрантів, американський народ вимагатиме від нас ввести санкції. І в цьому випадку ми будемо діяти, як уже робили це раніше в нашій історії».

Коли ж черга для виступів, нарешті, дійшла до трьох лідерів опозиційних фракцій, то їм залишалося тільки нагадати про мету Майдану і закликати стояти до перемоги.

Щоб застерегти Президента від можливого підписання 17 грудня документів про вступ до Митного союзу, віче ухвалило резолюцію, в якій зазначається: «Майдан рішуче застерігає Януковича від спроб повернути нас у минуле і категорично забороняє йому підписувати угоду про приєднання України до Митного союзу». Ще одна резолюція містить вимогу про припинення політичних репресій та звільнення Юлії Тимошенко і всіх затриманих у ході останніх протестів.

Останню тезу під час брифінгу підтримали й голова Комітету у закордонних справах Європарламенту Елмар Брок та президент групи зелених Європарламенту Ребекка Хармс. «Ми тут для сприяння у мирному розв’язанні політичної кризи в Україні», — сказав Е. Брок та зазначив, що до вимоги Європарламенту про звільнення Тимошенко додалася вимога про звільнення затриманих під час мирних проєвропейських протестів. При цьому вони не виключили ймовірності запровадження санкцій проти Януковича та його оточення в разі, якщо знову буде застосована сила проти мирних мітингувальників на Майдані. «Йдеться про заборону в’їзду до країн ЄС та про замороження рахунків таких осіб», — сказала Р. Хармс.

У суботу, після повідомлення про відсторонення від посади заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича, а Олександра Попова — від посади голови Київської міськдержадміністрації, представники опозиції оприлюднили протоколи їхніх допитів та протокол допиту керівника київської міліції генерала Валерія Коряка.

Голова Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Віктор Чумак, зокрема, зазначив, що вдатися до такого кроку їх змусила загроза фальсифікацій і знищення цих протоколів допитів. «Ми вважаємо, що сьогодні особам, які притягнуті до відповідальності, а саме генералу Коряку, його заступнику і голові КМДА Попову загрожує велика небезпека. Ми пам’ятаємо випадок з міністром Кравченком. Тому вимагаємо від Генпрокуратури, від МВС, від СБУ забезпечити цілодобову охорону цих людей», — наголосив В. Чумак.

А народний депутат Анатолій Гриценко під час брифінгу заявив, що з протоколів випливає: керував особами, які зараз дають свідчення, секретар РНБО Андрій Клюєв. «Це саме та людина, яка планувала і реалізовувала через спецпідрозділи МВС і знищення Майдану зі звірячим побиттям студентів, і подальші атаки на Майдан. Самі представники влади у своїх свідченнях у прокуратурі, в тому числі Попов і Коряк, вказують безпосередньо на роль Клюєва. У нас є отримані з достовірних джерел чотири протоколи допитів прокуратури: самого Сівковича, генерала Коряка, Попова і перехресний допит усіх трьох», — повідомив він та закликав відсторонити А. Клюєва від керівництва РНБО.

Учора сам секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв, реагуючи на ці звинувачення, назвав їх спланованою провокацією. Він також заявив, що сам піде до Генпрокуратури та відповість на всі їхні запитання.

15 грудня 2013 р. Київ. 

Народне віче «День гідності».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

15 грудня 2013 р. Київ. 

Мітинг у Маріїнському парку.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

15 грудня 2013 р. Київ. 

Хрещатик, піаніно прямо на вулиці.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.