Про новації вступної кампанії для абітурієнтів з ОРДЛО та Криму під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Освіта і наука» розповіли заступниця міністра з питань тимчасово окупованих територій України Інна Драганчук та голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук.

«Щороку кількість дітей з окупованих територій, які обирають українські виші, зростає», — відзначив він. З минулого року через центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна» вони можуть вступати без ЗНО до будь-яких навчальних закладів України, а цього літа — ще й пройти безплатні підготовчі курси. «Завдяки Президенту України, народним депутатам була закладена можливість проведення підготовчих курсів зі стипендіальним забезпеченням та проживанням для випускників з окупованих територій», — повідомив Роман Грищук. Цьогоріч почнеться їх пілотування. Курси створили, щоб полегшити таким абітурієнтам адаптацію та не примушувати їх кілька разів під час вступної кампанії перетинати КПВВ, а також з огляду на заборону викладати на окупованих територіях історію України та інші дисципліни за українською програмою. Дітям забезпечать проживання в університетських гуртожитках та стипендію у розмірі двох прожиткових мінімумів. Від сьогодні і по 20 червня абітурієнти зможуть подавати документи для зарахування на курси, а з 29 червня розпочнуться заняття. По закінченні курсів вступники складатимуть підсумкові іспити — зокрема, з української мови та історії України — та отримають відповідний сертифікат.

За словами Інни Драганчук, серед вишів, які виявили бажання взяти участь у цій програмі, відібрали 23 заклади, розташовані в усіх куточках країни — від Маріуполя і Бахмута до Львова. Такі курси відкриють і у КНУ імені Т.Г. Шевченка та в столичному політеху.

Голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак розповів про законодавчі зміни, які чекають освіту у майбутньому. Зокрема, в комітеті працюють над новим законом про професійну освіту. Прагнучи створити потужні регіональні та галузеві центри розвитку вищої освіти, парламентарії хочуть прибрати запроваджені президентським указом 1998 року обмеження на шляху об’єднання університетів та їх майна. На друге читання у Верховну Раду винесено законопроект № 4486, який знімає ці перепони. У центрі уваги й шкільна реформа. «Щороку для розбудови освітнього середовища виділяємо субвенції. Четвертий рік поспіль виділяємо майже півтора мільярда на Нову українську школу, — нагадав Сергій Бабак. — Започаткували державну субвенцію «Спроможна школа для кращих результатів», яка торік через секвестр і ковід становила півмільярда, а цього року становитиме мільярд гривень, які чітко йдуть в ОТГ на проекти, пов’язані з освітнім середовищем. Щоб опорні школи і мережа великих шкіл, які не є опорними, отримали додаткові кошти на модернізацію».

На переконання народного депутата України Ольги Коваль, освіта є основним інструментом побудови безпечного суспільства, а безпечне освітнє середовище є невід’ємною складовою якісної освіти. Такі само акценти пролунали і у виступі міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.