Треба було докласти чимало зусиль для того, щоб село Чесники Рогатинської територіальної громади, що на Івано-Франківщині, стало відомим. Адже розташоване воно далеко від обласного центру, на межі з Тернопільщиною. Тепер завдяки знаменитій сироварні сюди приїжджають туристи: посмакувати ексклюзивним продуктом, а також подивитися на виробництво.

Простір для розвою тваринництва

До сироварні треба проїхати через усе село. Місцевість тут горбиста. Розкинутися землеробству немає куди, а от для тваринництва — простір, розлогі пасовища. Їх тут немало на навколишніх пагорбах.

Раніше в Чесниках заготовляли продукцію для молокозаводу в Рогатині та сирзаводу в Букачівцях колишнього Рогатинського (нині — Івано-Франківського) району. Як підприємства закрили, то й збувати сировину стало важче, бо їхати до райцентру на ринок не кожному під силу.

Тепер же селяни мають збут продукції через сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Еком». А поштовх для розвитку він отримав завдяки перемозі в конкурсі проектів Західно-Українського ресурсного центру за програмою «Розвиток молочного бізнесу в Україні», що реалізувалася за підтримки уряду Канади та фонду Чарльза Стюарта Мотта.

Кілька сімей у Чесниках у межах проекту отримали кошти на придбання доїльних апаратів. Приміром, Андрій та Лідія Магмет, котрі на сучасній міні-фермі утримують десять корів. Разом із багатьма іншими мешканцями села це подружжя є членом кооперативу «Еком».

Голова «Екому» — Олег Журавінський (на знімку). Керівник якраз повернувся із села Лучинці, чимало мешканців якого також є членами кооперативу. То за Рогатином, дорога неблизька, але подорож того вартує. Привіз звідти кілька сотень літрів молока.

У кооперативі встановлена єдина для всіх здавачів ціна. Цієї пори це 11 грн за літр. Експрес-аналіз молока проводять на місці. Перевіряють на вміст білка та навіть відсутність води, визначають густину й кислотність, тож кожен господар одразу бачить результати. Неякісне молоко не приймають.

«Такий контроль дисциплінує здавачів, а ми переконуємося, що маємо відповідальних постачальників», — наголошує Олег Журавінський.

Швейцарський досвід

«Спочатку реалізовували в Рогатині заготовлене в кооперативі незбиране молоко, а також кисломолочний сир і сметану, — розповідає Олег Журавінський. — Опісля сировини стало більше. Ми подали ще один проект — «Чесниківський сир», і завдяки перемозі отримали кошти для придбання обладнання для сироварні».

Тоді цехом слугувало невелике приміщення. Там пан Олег із дружиною Ольгою і вчилися сироваріння. Майстриня із колишнього Букачівського сирзаводу ділилася досвідом. Найбільше ж допоміг експерт Норберт Буррі. Він — із самого серця світового сироваріння — зі Швейцарії. Олег Журавінський вийшов на фахівця через Інтернет.

«Спочатку було важко, та поступово набули досвіду. Якщо братися за справу, то фахово, — розмірковує Олег. — Щоб і якість була належна, і ексклюзивність наших виробів, і технологічність. Тепер у новому просторому цеху все автоматизовано, є пастеризатор та інше сучасне обладнання, здебільшого швейцарське. Удосконалили техпроцес».

Визріває продукція у спеціальному приміщенні, з належними температурою та вологістю. Тут постійно включений розпилювач води, що створює туман. Рецептура сиру однакова, а смакові якості залежать від витримки. Після кількатижневого вистоювання в такому середовищі змінюється структура продукту. Він набуває кремового кольору, ніжного гоструватого смаку та приємного масляного аромату. Господарі експериментують, роблять унікальний сир із добавками, приміром, чорного кмину.

«Твердий сир починаємо варити навесні, коли стає більше молока. Визрівають головки на дошках. То особлива сосна, що не пліснявіє та не чорніє у вологому середовищі, на відміну від нашої місцевої. Деревина зі Швейцарії, — наголошує Олег. — Норберт Буррі привіз, він часто навідується до Чесників. Норберт колись сам займався сироварінням, а тепер приїздить як консультант. У квітні, приміром, був уже 28-й раз».

Контроль на місці та віддалений

Безперервне виробництво потребує постійного контролю та присутності на сироварні. Тут не до курортів — і на кілька днів не можна відлучатися.

«Мені на відпочинок ніколи не щастило: ще як працював бригадиром у колгоспі, то був постійно зайнятим. І свою присадибу треба утримувати, — каже Олег. — Зі створенням кооперативу клопотів додалося. Під час карантину нам із дружиною багато допомагає син-студент Юрій. Він навчається на біотехнолога харчової промисловості у Львівській політехніці, то часто експериментуємо разом, досліди ставимо».

Великою підмогою став і брат Василь Журавінський. Він мешкає на Львівщині та є одним із розробників комп’ютерної системи поіменного голосування «Голос», яку успішно застосовують в органах місцевого самоврядування країни. Свій інженерний досвід упроваджує і на виробництві «Еком». Тепер за допомогою гаджета можна контролювати температурний режим і вологість у сирцеху та навіть включити процес перемішування молокопродукції в чані.

Замість ярмарків — екотури

Раніше свою продукцію кооператив «Еком» продавав на ярмарках та фестивалях. Останній рік, через карантинні обмеження, став великим випробуванням. Довелося шукати інші можливості. Приміром, через платформу «Save FOP Galicia». Цю соціальну ініціативу заснувала для підтримки малого бізнесу ще торік на початку локдауну громадська активістка Наталія Сербин. Виробники Івано-Франківщини через цей віртуальний майданчик і досі реалізують вирощені овочі та фрукти, вироблені напівфабрикати тощо.

Великою промоцією кооперативу «Еком» та загалом Чесників стало проведення турів вихідного дня. Їх організовує Роксолана Росоловська — засновниця ще одного переробного підприємства в селі — «Опільські олії». Туристи знайомляться з історичними принадами Рогатинщини, зокрема із найстарішою кам’яною церквою Прикарпаття. Заодно дегустують і сир.

Розвитку туризму у краї сприяє й капітальний ремонт міжнародної траси М-12 Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам’янка, що пролягає Рогатинщиною. Оновлена за програмою «Велике будівництво», вона невдовзі стане Дорогою Єдності  Р-30 Стрий — Ізварине.

«Раніше зі сполученням були проблеми. Якось, зо два роки тому, до нас на сироварню вирішили завітати туристи зі Львова, — розповідає Олег. — Ми із дружиною чекаємо... Нарешті телефонують: доїхали до Рогатина, а далі дорога погана — тому повертаються назад».

Чесниківський сир знають і в столиці. Кооператив «Еком» представляв продукцію на фестивалі сирного мистецтва ProCheese Awards 2021, що відбувся 22—23 травня в Києві.

«Не так просто виживати у віддаленому селі. Люди виїжджають. Он, у просторій дев’ятирічці дітей щороку менше. У деяких класах — по п’ятеро учнів. Закриють школу — куди вчителям подітися? Утриматися тут якось допоможе розвиток туризму й таких невеликих підприємств, як наше», — підсумовує Олег Журавінський.

Івано-Франківська область.

Фото автора.