США, Велика Британія, Австралія, Нова Зеландія, Канада, Естонія, Україна і Грузія, а також Європейський Союз виступили з різкими заявами за підсумками неформального заходу у форматі Арріа, організованого 2 червня постійним представництвом Росії при ООН «Обставини Майдану і їхні наслідки на Донбасі», до участі в якому були запрошені підсанкційні Микола Азаров і Олег Царьов. «Російська Федерація провела в ООН неформальну зустріч за формулою Арріа для поширення неправдивого наративу про Україну і події, які відбулися в 2014 році. Ми шкодуємо про цю навмисну спробу відвернути увагу міжнародного співтовариства від дій Росії щодо дестабілізації ситуації, починаючи з 2014 року», — йдеться, зокрема, в заяві ЄС. 

У спільній заяві восьми країн наголошено, що РФ запросила до участі в заході людей, які перебувають під санкціями держав-членів ООН за порушення суверенітету і територіальної цілісності України.

«Революція Гідності продемонструвала, як українці реалізували своє право на мирні зібрання, вимагаючи заможної, демократичної і мирної України, відкидаючи вплив Москви. У відповідь Росія нахабно порушила міжнародні принципи, окупувавши Крим і розпочавши конфлікт на сході України, який триває донині», — мовиться в документі. Країни знову наголосили, що Росія є стороною конфлікту, а не посередником у ньому, і закликали Москву негайно припинити свою агресію проти України, а також окупацію Криму і грубі порушення прав людини на півострові.

ЄС закликав Росію негайно припинити розпалювання конфлікту, надаючи фінансову і військову підтримку збройним формуванням на сході України, а сторони конфлікту взяти конструктивну участь у перемовах у «нормадському форматі», а також у Тристоронній контактній групі, щоб забезпечити повне виконання Мінських домовленостей і вирішити конфлікт мирним шляхом, повідомляє «Голос Америки».

Скликану РФ зустріч бойкотувала низка впливових країн-членів Ради безпеки, зокрема, США, Велика Британія, Естонія і Норвегія. Як пояснив в коментарі «Голосу Америки» Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, «США вкотре довели свою принциповість і не лише відмовилися від участі, а й спільно з постійними представництвами України і Великої Британії підготували текст потужної заяви, яка поставила крапку у намаганнях Росії вчергове нав’язати світові свої фальшиві наративи». Більшість країн, з тих, що долучилися до зустрічі, були чіткі у підтримці України і її територіальної цілісності. До прикладу, представник Франції повідомив, що взяв участь у заході лише для того, щоб вкотре заявити, що РФ зловживає правом ініціювати неформальні зустрічі. Він додав, що Франція не підтримує наративи Росії і закликає Москву зупинити провокації, вивести війська зі сходу України, а також повернути Крим.