Підготовлений проект рішення з цього приводу передали на розгляд обласної ради. Обговорення документа мають винести на сесію облради. Мета проекту — створити на місці падіння метеорита туристичний об’єкт. Він розташований на межі двох колишніх районів — Іллінецького і Липовецького. Площа — 20,3 га.

Автору доводилося бути у тому місці. Воно являє собою невелику впадину з кам’яними виступами на схилах. Колір каменів однаковий, світло-коричневий. Якість різна: деякі з них настільки крихкі, що можна відламати руками. Так роблять інколи туристи, беручи на згадку. У впадині росте різнотрав’я — чебрець, звіробій, ромашка, полин. Їх заготовляють для приготування «космічного» чаю.

Багато десятків років на це місце приїжджають астрофізики, геологи, вони продовжують вивчення одного з найбільших у нашій країні геологічних об’єктів імпактного походження, тобто зіткнення небесного тіла із землею. У 1984 році на місці кратера побували учасники 27-ї сесії Міжнародного геологічного конгресу.

Починаючи з кінця 1990-х років минулого століття, Вінниця стала місцем проведення міжнародної конференції КАММАК, присвяченої взаємодії малих тіл Сонячної системи з планетами. Її учасники користуються нагодою оглянути астроблему.

До речі, тут знайдено найбільший у світі агат, що зберігається у Музеї природознавства у Берліні.

Вінницька область.