Замість звичних уповноважених тепер працюватимуть радники-уповноважені Президента України. При цьому один із напрямів вирішено замінити.

Зокрема, значно розширено напрям, який стосується захисту прав людей з інвалідністю. З цією метою запроваджено посаду радника-уповноваженого з питань безбар’єрності, до сфери відповідальності якого належатиме забезпечення здійснення Президентом конституційних повноважень щодо додержання конституційної норми про визнання в Україні людини, її життя та здоров’я, честі й гідності, недоторканності та безпеки найвищою соціальною цінністю. Сучасне прочитання поняття безбар’єрності та справді безпечного доступного середовища передбачає врахування потреб усіх громадян, включно з людьми з інвалідністю, що має бути реалізовано в повному обсязі. На посаду радника-уповноваженого Президента з питань безбар’єрності призначено голову громадської організації «Безбар’єрність» Тетяну Ломакіну.

Діяльність радника-уповноваженого з прав дітей поширено на сферу дитячої реабілітації, що надзвичайно важливо в умовах продовження збройної агресії проти України. На посаду радника-уповноваженого Президента з прав дитини та дитячої реабілітації призначено виконавчу директорку громадської організації «Відчуй» Дар’ю Герасимчук.

Питання реабілітації учасників бойових дій залишаються за Вадимом Свириденком, який надалі працюватиме в статусі радника-уповноваженого Президента з питань учасників бойових дій.

Водночас ліквідовано посаду уповноваженого Президента з питань контролю за діяльністю Служби безпеки України. Натомість призначено радника-уповноваженого глави держави з питань Фонду Президента з підтримки освіти, науки та спорту. В Офісі Президента вважають, що завдяки цій зміні вдасться активізувати виконання державних гуманітарних програм, спрямованих на розвиток людини та прогрес суспільства. Новим радником-уповноваженим призначено Ольгу Будник.

На думку народного депутата від фракції «Слуга народу», голови ТСК з питань розслідування порушення прав дитини Павла Сушка, зміна функціонування інституту уповноважених Президента дасть змогу забезпечити рівний, безбар’єрний, безпечний доступ до середовища, де враховуються потреби всіх громадян, особливо осіб з інвалідністю.

Коментуючи призначення Тетяни Ломакіної на посаду радника-уповноваженого Президента з питань безбар’єрності, парламентарій зазначив, що вона — досвідчений фахівець у цій сфері, людина, яка визначила «безбар’єрність» своїм життєвим кредо та допомагала людям з інвалідністю користуватися всіма благами життя як голова громадської організації «Безбар’єрність», а тепер робитиме це на найвищому рівні.

Також П. Сушко відзначив важливість того, що діяльність із захисту прав дітей поширюється на сферу дитячої реабілітації. При цьому він звернув увагу, що обов’язки радника-уповноваженого за цим напрямом теж покладено на людину, для якої сфера захисту і забезпечення прав дітей є способом життя і самим життям, адже Дар’я Герасимчук очолювала громадську організацію «Відчуй».

Вл. інф.