У заповнені водою і ропою виробки шахти запускають робота.

Днями там відбулася прес-конференція, під час якої було нагадано, що солона вода із затоплених соляних шахт з часом може потрапити в річку Тису, притоку Дунаю, і завдати непоправної шкоди екології та водним ресурсам кількох європейських країн. Аби не трапилося біди, розроблено міжнародний проект «Екологічна оцінка можливостей відновлення природних ресурсів у Солотвині з метою запобігання подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси через підготовку комплексної системи моніторингу — РЕВІТАЛ I».

Зразу ж варто наголосити: проект запроваджується у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства і партнерства «Угорщина — Словаччина — Румунія — Україна 2014—2020» HUSKROUA (ENI).

Серед українських партнерів проекту — Солотвинська селищна рада Тячівського району, Інститут геологічних наук Академії наук України. А серед іноземних донорів — Мішкольцський університет (Угорщина), Кошицький технічний університет (Словаччина), орган самоврядування повіту Марамуреш (Румунія). Загальна вартість проекту становить понад один мільйон євро, із яких внесок ЄС — 968 235. У ході прес-конференції зазначалося, що основна мета проекту РЕВІТАЛ І — закласти основи процесу ревіталізації соляної шахти в Солотвині та прилеглої території.

Так, у Солотвинську соляну шахту №9, затоплену водами, занурили роботизоване обладнання, яке впроваджене науковцями Мішкольцського університету (Угорщина). Робот здійснюватиме збір даних (аналіз, фотографування), які будуть використані для розробки плану дій щодо вирішення проблем та можливої реабілітації території тощо. Занурившись на 450 метрів, робот обстежуватиме й фотографуватиме затоплену шахту. Такий пристрій — єдиний у світі, констатують у прес-службі облради.

Відтак стане можливим виконання основного завдання проекту «РЕВІТАЛ I», — закласти основи процесу ревіталізації соляної шахти в селищі Солотвино. Для цього функціонуватиме системний збір даних та створення на їх основі середньо- та довгострокової бази. Це створить підґрунтя для відновлення зони шахт та сприятиме захисту регіону Верхньої Тиси від засолення водних ресурсів. Ці заходи скеровані на управління колодязем та системою порожнин, а також на запобігання подальшому забрудненню води в майбутньому, що сприятиме скороченню екологічних ризиків.

Ужгород.

Фото прес-служби Закарпатської облради.