Разом з тим є області, у яких такі центри досі не з’явилися, повідомив під час учорашнього засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Даю доручення Міністерству розвитку громад та територій вжити заходів, щоб такі центри з’явилися щонайменше в кожному районному центрі. Тому що є області, де таких центрів уже понад десять, але також наразі є шість областей, де центри масової вакцинації досі не з’явилися», — сказав він. Поряд з цим нинішнього тижня стартує вакцинація працівників компаній, які мають у своєму штаті понад 50 охочих щепитися працівників. «Це допоможе зменшити передачу вірусу всередині колективів та сприятиме безпечній роботі. Тому закликаю керівників підприємств скористатися такою можливістю та убезпечити себе і своїх працівників як в інтересах країни, так і в інтересах бізнесу», — зауважив прем’єр, додавши, що прискорення темпів вакцинації особливо важливе в умовах нового штаму коронавірусу «Дельта», який стає домінуючим у світі та є небезпечнішим від попередніх мутацій.

Зазначивши, що в другому кварталі цього року спостерігається зростання усіх секторів економіки, глава уряду висловив переконання, що одним із чинників, який може стати драйвером подальшого розвитку, є збільшення інвестиційної активності. За його словами, ухвалений парламентом закон про підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями вже отримав позитивні відгуки бізнесу. «Щоб закон про «інвестнянь» справді став ефективним, уряд продовжує покращувати нормативну базу. Тож під час засідання ухвалюємо декілька постанов, які спрямовані на підтримку інвесторів в Україні», — сказав Д. Шмигаль. Зокрема, цими постановами затверджено порядок взаємодії «інвест-нянь» з інвесторами, органами державної влади і місцевою владою, а також вимоги до інвестора щодо його фінансової спроможності.

Оскільки з 1 липня цього року запускається ринок сільськогосподарських земель, то Кабмін продовжив удосконалення нормативної бази, зокрема, вніс зміни в порядок ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. «Це дозволить забезпечити повністю коректну процедуру продажу, правильне оформлення всіх відомостей у реєстрі. Аграрії, які багато років працюють на ділянці, отримають переважне право її викупу. Водночас усі угоди купівлі-продажу перевірятимуться на дотримання вимог закону», — сказав прем’єр.

Кабінет Міністрів підтримав та подасть на розгляд парламенту низку законопроектів. Зокрема, проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України унормовує впровадження електронних квитків на автомобільному та міському електричному транспорті. Чинна стаття 910 Цивільного кодексу передбачає, що укладення договору перевезення пасажира та багажу підтверджується видачею відповідного квитка та багажної квитанції, проте поряд із паперовими дедалі частіше використовуються електронні проїзні документи. «Уряд пропонує прирівняти до паперового електронний квиток на автомобільному та міському електричному транспорті. Тому ми схвалюємо законопроект, який затверджує форму, реквізити та відомості, що має містити е-квиток. Це створить умови для належного функціонування автоматизованої системи оплати проїзду та дасть змогу використовувати е-квиток у громадському транспорті в кожному місті», — зазначив Д. Шмигаль.

Також підтримано законопроекти про внесення змін до Закону «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо генерального проектувальника ядерної установки, уранового об’єкта та об’єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами, та про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за самовільне проникнення на військові об’єкти. Кодекс, зокрема, пропонується доповнити статтею, згідно з якою самовільне проникнення на військові об’єкти каратиметься штрафом від 500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — нині це від 8,5 до 51 тисячі гривень.