Олег Кулініч, Олександр Качний.

Початок засідання розпочався з оплесків. Так народні депутати вітали нашу збірну з футболу з перемогою та виходом до 1/4 фіналу Євро-2020.

Парламентарії розглянули в другому читанні та ухвалили в цілому (279 «за») проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи» (№ 4367), який покликаний удосконалити регулювання діяльності банків та банківських груп, зміцнити банківську систему та усунути накопичені проблемні питання, виявлені під час наглядової та регуляторної діяльності Нацбанком.

Також ці зміни мають привести законодавство України до стандартів ЄС стосовно організації корпоративного управління та системи ризик-менеджменту в банках.

Водночас під час обговорення народний депутат Михайло Цимбалюк («Батьківщина») зауважив, що цим законопроектом надається право Нацбанку розкривати органам державної влади інформацію, яка становить банківську таємницю, що є небезпечним. «Наявні також дві надзвичайно ризиковані речі: пропонується, щоб кошти держбюджету виділялися всім колишнім працівникам Нацбанку на послуги адвокатів, послуги правової допомоги. У законопроекті залишається норма щодо збільшення членів правління НБУ до семи. Нині їх шестеро й вони справляються з роботою. Ми вважаємо, що цей законопроект ще потрібно доопрацьовувати», — сказав він, повідомивши, що за наявності таких ризикованих норм фракція за цей законопроект не голосуватиме.

У другому читанні та в цілому також було підтримано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків» (№ 4546) — 256 «за».

Під час обговорення поправок до законопроекту позафракційний народний депутат Олександр Дубінський зауважив, що він передбачає умови, за яких Фонд гарантування вкладів забезпечуватиме правовий захист працівників фонду, зокрема й після їхнього звільнення. «Ми маємо розуміти: немає жодних коштів фонду. Це кошти вкладників, які постраждали від банкрутства банку. До того ж ми знаємо десятки, сотні випадків, коли працівники Фонду гарантування вкладів були причетні до розтрати, викрадення та зловживань коштами вкладників збанкрутілих банків», — сказав він.

Голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Іванчук назвав це судження суб’єктивним. За словами народного депутата, останні декілька років були непростими для банківської системи, було прийнято велику кількість рішень, і вся реалізація майна відбувалася за прозорою процедурою. «На сьогодні є спам судових позовів, і працівники фонду, які виконували свою роботу, зіштовхнулися з армією юристів із протилежного боку. Вони ж не винні, що банки були доведені до банкрутства, до ліквідації. Це ж була ініціатива не фонду. Там приймалися непрості рішення. Тож держава повинна захищати працівників, які приймають законні, правильні, але непрості рішення», — наголосив голова підкомітету.

У другому читанні було розглянуто та ухвалено («за» — 291) законопроект «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України» (№ 2289). Захищаючи свої поправки, народні депутати були доволі критичні в оцінці цього законодавчого акта. Зокрема, Андрій Пузійчук («Батьківщина») наголошував: «Проектом пропонується дозволити ввозити в Україну пестициди невідомого походження у необмеженому доступі. Подумайте, за що ви збираєтесь голосувати? В якій іншій країні, де влада турбується про життя та здоров’я громадян, таке можливо? Якщо ми європейська країна, то мали б піти в протилежному напрямі та поступово відмовлятися від пестицидів. Минулого року ЄС розробив програму дворазового скорочення обсягів використання пестицидів до 2030 року. Європейці розуміють, що пестициди — це мала користь і велика шкода для громадян. А що ви робите? Невже вам байдуже забруднення ґрунтів, підземних вод, повітря, водойм, знищення дерев».

Мар’яна Безугла, Артур Герасимов.

У відповідь голова підкомітету Комітету з питань аграрної та земельної політики Олег Тарасов назвав такі зауваження маніпуляцією. «Відбувається маніпуляція. Йдеться лише про обмежену кількість випробувальних зразків, і навпаки — Україна позбавлена можливості використовувати сучасні пестициди, засоби захисту рослин, які ефективніші та більш екологічні», — сказав він.

У цілому ухвалено й законопроекти «Про платіжні послуги» (№ 4364), «Про внесення змін до статті 128 Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей набуття Фондом гарантування вкладів фізичних осіб статусу цивільного позивача» (№ 4547) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо окремих питань приєднання до газотранспортної або газорозподільної системи» (№ 4578-1).

У першому читанні підтримано законопроекти: «Про внесення змін до статті 219 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо розширення повноважень інспекторів з паркування для захисту інтересів осіб з інвалідністю)»; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС» (№ 4554); «Про внесення змін до деяких законів України щодо набуття акціонерним товариством «Державний ощадний банк України» статусу учасника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб» (№ 5542-1) та «Про внесення змін до Закону про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів щодо гарантій прав українських та іноземних інвесторів» (№ 5141).

За результатами повторного першого читання за основу ухвалено й законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту» (№ 3356-д).

Після схвалення звіту Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів Голова Верховної Ради Дмитро Разумков достроково закрив засідання, бо надійшла заява від двох фракцій про перерву в пленарному засіданні.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.