Обговорити екологічні проблеми мегаполісів і знайти шляхи їх вирішення на державному та міському рівнях зібралися в Дніпрі представники наукового співтовариства, державної влади, місцевого самоврядування і громадських організацій з різних міст. Для цього організували перший всеукраїнський екологічний форум «Eco Urban Congress».

Учасники порушували питання законотворчості та просвітницької діяльності, говорили про сучасні підходи в сфері захисту довкілля.

«Запросили всіх відповідальних за питання екології — від науковців до юристів, від представників великих промислових підприємств до держслужбовців. Разом зможемо визначити болючі питання і зрозуміємо масштаби необхідних інвестицій для розв’язання екологічних проблем. Зокрема, поговоримо про екомоніторинг, озеленення міст, боротьбу з карантинними рослинами та енергозбереження», — розповів на відкритті заходу директор департаменту екологічної політики міськради Олег Семенко.

Отримана на форумі інформація стане основою для роботи депутатського корпусу міськради.«В екологічній сфері є питання, на які необхідно шукати консолідовані відповіді. Такі дискусійні форуми — гарна можливість для пошуку оптимального напряму розвитку міста в сфері екології», — вважає голова постійної комісії з питань екології Наталя Начар’ян.

А директор Асоціації «Укрекоальянс» Максим Баринов переконаний, що форум допоможе в створенні бази для місцевої стратегії поводження з відходами, яка включатиме і роботу з промисловими гігантами, і з населенням. «Городяни повинні розуміти, як потрібно ставитися до навколишнього середовища, до відходів, які вони утворюють. Наше завдання як асоціації — передати практичний досвід саме для цього регіону та міста», — наголосив він.

На обговорення був представлений створений у Харкові проект «Zerowaste Academy». Його розробники доводять, що не слід чекати законодавчих норм, щоб перейти на використання багаторазових продуктів замість, наприклад, пластику.

На думку директора ГО «Центр громадських і медійних ініціатив» Ганни Прокаєвої, багато років працював лінійний тип економіки: купили, використали, викинули й поховали на полігоні. Сьогодні ментальність людей змінюється, і цей тип уже не працює. «Пропонуємо новий підхід до поводження з відходами. Кожна людина замість кави в одноразовому стаканчику може придбати свою чашку й пити напої з неї. Вона може не купувати пластикові пакети, а мати завжди при собі в магазині багаторазову екоторбинку. Це європейський підхід, який добре працюватиме й у наших реаліях», — переконана вона.

Дніпро.

Фото з відкритих джерел.