Після витоку хімічної рідини траса в селі Клебань перетворилася на місиво.

Надзвичайна подія сталася на відрізку автомобільної дороги обласного значення Тульчин — Ладижин — Гайсин у селі Клебань на Вінниччині. Її зафіксували на відео і фото місцеві жителі, які повідомили про подію.

«Текло по трасі щось чорне, густе і смердюче, — розповів телефоном мешканець села Клебань Тульчинського району на ім’я Василь. — Текло з в’їзду в село узвозом дороги донизу на відстані приблизно 500 метрів. У деяких місцях проїжджу частину залило повністю».

До річечки не дотекло

Унизу на роздоріжжі потік перейшов на ґрунтову вуличку й далі пішов на пасовище. Так розповів співрозмовник. За його словами, внизу протікає річечка, яка далі впадає в Південний Буг. Але до неї рідина не дотекла. На пасовищі викопали котлован, в який стікала рідина.

На підтвердження сказаного чоловік надіслав фото і відео. Видно, як потік перетворив дорогу в місиво. Щоб увібрати рідину, трасу встеляли... соломою. Потім змили водою за допомогою пожежної машини. Проте на узбіччі та в інших місцях поза проїжджою частиною чорні смердючі калюжі залишилися.

Хто і чим залив автомобільну трасу?

Як пояснюють місцеві жителі, перед подією на узбіччі край дороги стояли два потужні автомобілі з цистернами. З одного з них переливали рідину в бочку, яку потім чіпляли до трактора і тягнули на поле, рідину вносили у ґрунт.

«У сусідньому селі Василівка є біогазовий комплекс, — продовжує розповідь пан Василь. — Там переробляють відходи з птахофабрики. Кому належить фабрика, нам відомо, збудував її відомий холдинг «Миронівський хлібопродукт». Так само йому належить біогазова установка...»

За словами співрозмовника, під час переливання випадково пошкодили кран, і його вже не могли закрити. Про це вони дізналися пізніше. Тим часом запах від потоку нагадував сморід каналізації. Його підсилювала спека, бо сталося це в післяобідній час, приблизно о 14-й годині. Жителі села телефонували в Тульчин, Вінницю, Київ. Зокрема, їхні дзвінки прийняли на «гарячих» лініях Кабміну, Державній екологічній інспекції. А ось у ДСНС порадили зв’язуватися з обласною чи районною структурою служби.

Що вирішила комісія?

Наступного дня після події в Тульчині скликали засідання міської комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Про обговорення питання розповів заступник міського голови Тульчина Віталій Чуба.

«На засідання запросили представників ПрАТ «Зернопродукт», а також еколога, який працює на біогазовій установці в селі Василівка, — говорить Віталій Чуба. — Еколог мав при собі сертифікати на рідину, що витекла на дорогу. Комісія зобов’язала фахівця ознайомити з ними жителів села Клебань, повідомити про хімічний склад речовини, її вплив на довкілля. Людей найперше цікавить, чим саме забруднили територію. Ситуацію локалізували, але про ліквідацію наслідків прийматимуть рішення після виїзду на місце».

Як пояснив пан Чуба, члени комісії дізналися про те, що автомобіль, з якого стався витік, орендували в організації, що не належить ні «Зернопродукту», ні підприємству з обслуговування біогазового комплексу.

Комісія зобов’язала винуватців події відшкодувати збитки громаді та управлінню шляхового господарства.

Фото надано місцевими жителями.

КОМЕНТАР

Олена БУЧАЦЬКА, представниця прес-служби ПрАТ «Зернопродукт»:

«ПрАТ «Зернопродукт» МХП повідомляє, що в період транспортування рідкої фракції з біогазового комплексу до поля повну матеріальну відповідальність несе перевізник, — письмово повідомила Олена Бучацька. — Шляхом внутрішнього розслідування встановлено, що під час транспортування перевізником сталося невелике ДТП, в результаті чого пошкоджено кран на цистерні, що містила органічні добрива.

Рідкі органічні добрива вносять на поля задля підвищення врожайності та забезпечення родючості грунтів. У цистерні було 98 відсотків води і два відсотки органічних добрив на основі курячого посліду. І вода, і органічні добрива не спричиняють негативного впливу ні на людину, ні на довкілля, тобто є абсолютно безпечними.

Що стосується вирішення ситуації, МХП, попри те, що відповідальність за безпечне транспортування несе фірма-перевізник, власними силами та коштом зачищають території, де стався інцидент.

Біогазовий комплекс — це високотехнологічний об’єкт, що перетворює органічні відходи сільського господарства на «зелену» енергію та чисті органічні добрива за найвищими світовими екологічними стандартами.

Так як органічні біодобрива, які виробляє біогазовий комплекс, мають високий вміст необхідних для рослин елементів живлення, це дає змогу збільшити частку гумусу, розкислити ґрунти та відновити їхню родючість. Використання органічних добрив створює передумови для розвитку органічного сільськогосподарського виробництва, що дозволить фермерам у перспективі збільшити дохід від реалізації продукції».

Від редакції.

Фахівці Держекоінспекції у Вінницькій області дослідили проби ґрунту у місці розливу рідких органічних добрив і води струмка, в який вони потрапили. Результати лабораторних досліджень свідчать про перевищення у ґрунті норм вмісту нітратів у 3 рази, амонію у 2,3 рази і фосфору в 1,2 рази. У воді виявлено перевищення хімічних і біологічних сполук кисню. За допущені порушення відповідальним особам буде надіслано припис.