Найважчі наслідки пандемії COVID-19 у світі, як-от кількість госпіталізацій заражених і летальні випадки, ідуть на спад у низці країн, заявив очільник програми Всесвітньої організації охорони здоров’я з надзвичайних ситуацій Майк Раян. Однак він закликав усіх не розслаблятися, оскільки вірус продовжує еволюціонувати й не виключено, що вакцини не рятуватимуть від його наступної мутації. За словами Раяна, нові штами, що уже існують, особливо штам «дельта», набагато заразніші, ніж найперша версія вірусу, і поки що жодна вакцина не може гарантувати 100 відсотків захисту.

Вакцина Comirnaty/Pfizer уже доступна в центрах масової вакцинації для всіх охочих із пріоритетом для людей похилого віку і людей із супутніми захворюваннями, інформує прес-служба вітчизняного МОЗ. Повідомляється, що Україна розраховує одержати майже мільйон доз цього препарату.

«Усі вакцини, які використовує Україна, схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров’я, є безпечними й захищають від важкого перебігу, ускладнень і смерті від COVID-19. Тому не гайте часу, допоможіть своїм літнім родичам і знайомим записатися у зручні для них пункти вакцинації й за можливості робіть щеплення самі, поки до нас не дісталася хвиля захворювань на новий небезпечніший штам коронавірусу «дельта», — закликає заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. Він також заявив, що нині ведуться переговори з виробником однодозної вакцини від коронавірусу Janssen (Johnson & Johnson) для екстреного медичного застосування, яку МОЗ зареєстрував

2 липня. Однак в Україні вона з’явиться не скоро, оскільки надходить невеликими партіями, а охочих її придбати досить багато. Нагадаємо, поки що для антиковідної імунопрофілактики в нашій країні використовують вакцини від AstraZeneca, Sinovac, Pfizer.

МОЗ інформує: ті, хто одержав перше щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech у центрах чи в пунктах вакцинації, зможуть прищепитися другою дозою там само. У пунктах щеплень також триває вакцинація другою дозою вакцини AstraZeneca тих, хто одержав першу дозу цієї вакцини будь-якого виробника.