Під час закриття сесії.

«16 липня ми відзначаємо 31-шу річницю ухвалення Декларації про державний суверенітет України. Бажаю собі, вам, уряду та всім, хто працює на державу, пам’ятати цінність незалежності і суверенітету нашої країни. І в кожному своєму рішенні орієнтуватися на це», — наголосив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков під час засідання.

Розпочався фінальний день п’ятої сесії дев’ятого скликання із традиційної Години запитань до уряду. Із доповіддю про те, що зроблено та що планується реалізувати виступив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Насамперед він згадав про найактуальнішу тему, особливо у контексті появи нового штаму «Дельта», боротьби із коронавірусом. Двома головними опорами протидії COVID-19 він назвав вакцинацію та підготовлену медичну систему, спроможну реагувати на можливі виклики та потреби при пандемії. «Що стосується вакцинації, то вона системно набирає обертів. Так, минулого тижня було зроблено 563 тисячі щеплень, а за два тижні липня — мільйон щеплень», — повідомив він та закликав українців вакцинуватися та захистити себе і близьких.

Щеплення, за словами глави уряду, відбувається на трьох платформах: мобільні бригади вакцинації (їх 500), пункти щеплення (їх 1200) та в центрах вакцинації, яких нині вже налічується понад 200. «В Україні є достатня кількість якісних безпечних вакцин, щоб задовольнити всіх охочих. Загалом до кінця липня в Україну заплановано поставку понад 8 мільйонів доз вакцин. Окрім Пфайзер, Астрозенека та Короновак очікується цього місяця два мільйони доз вакцини Модерна. Це також високоякісна вакцина, яку використовують у США та ЄС», — зауважив прем’єр, додавши, що у серпні також очікується додаткова поставка вакцин.

Щодо медичної системи, то, за словами Д. Шмигаля, незважаючи на відносно спокійну ситуацію, нині все одно посилюється її спроможність. «В Україні триває додаткове переобладнання медичних закладів, у т. ч. й підведення централізованого кисню. Наразі забезпеченість киснем ліжкового фонду становить 95 відсотків», — запевнив він.

Окремо прем’єр торкнувся теми «паспортів вакцинації», зауваживши, що триває робота зі взаємного визнання українських ковід-сертифікатів за кордоном, аби українці могли вільно подорожувати світом. «На початку липня уряд ухвалив постанову про запровадження таких сертифікатів і вони вже працюють у бета-версії в додатку «Дія». Угорщина, Греція, Молдова і Туреччина вже погодились визнати українські сертифікати. Наша мета — розширити географію дії сертифікатів. Цим активно займається МЗС, Офіс віце-прем’єра з питань євроінтеграції», — повідомив він.

Акцентувавши увагу на соціальній політиці, Д. Шмигаль назвав два головні вектори роботи — збільшення виплат, проведення індексацій та покращення механізмів, інструментів програм, які дозволять більш ефективно використовувати кошти та спрямовувати їх на ті проекти й тим людям, які дійсно їх потребують.

Щодо збільшення пенсій, прем’єр, зокрема, зауважив, що минулого року уряд вперше запровадив програму доплат пенсіонерам, старшим 80 років. Нині вони щомісяця додатково отримують по 500 гривень. Так само з жовтня будуть запроваджені додаткові виплати по 400 гривень для пенсіонерів, старших за 75 років.

Крім того, уряд продовжує працювати над тим, щоб запустити накопичувальну пенсійну систему. Бо без її впровадження буде неможливо забезпечити той рівень пенсій, який є у наших європейських сусідів, переконаний прем’єр.

Коментуючи тему надання субсидій, глава уряду зазначив, що головний критерій нових правил полягає в тому, щоб люди зі значними тіньовими доходами та статками не отримували субсидій, бо не належать до вразливих верств населення. «Звичайно, що абсолютній більшості громадян, зокрема пенсіонерам, субсидії будуть перепризначені автоматично. Ще 8 липня Мінсоцполітики направило у регіони 1,1 мільярда гривень на виплати субсидій за травень-червень. Нині субсидія вже перепризначена 2 мільйонам людей, з них 1,7 мільйона громадян не подавали жодних заяв і отримали автоматичне перепризначення», — розповів урядовець.

Стосовно опалювального сезону глава уряду повідомив, що за даними оператора ГТС України, ціна на газ в Європі зросла до найбільших значень за останні 13 років і сьогодні становить понад 450 доларів за кубометр. «Це б означало, що українські домогосподарства змушені були б платити по 13—15 гривень за кубометр, але цього не відбувається завдяки спільній роботі уряду, Верховної Ради, Офісу Президента та регулятора. Ще у травні було запущено річний продукт на газовому ринку. Ми застрахували людей від таких стрибків цін, який ми бачимо нині», — сказав він, додавши, що повноваження зі встановлення тарифів на опалення та гарячу воду нині повністю передано місцевій владі. Окрім того, газові компанії представили місцевій владі альтернативу у вигляді довгострокових контрактів, які дозволять їм стабільно отримувати блакитне паливо без коливання цін.

За словами Д. Шмигаля, на кінець червня обсяг газу в підземних сховищах уже перевищив 16 мільярдів кубів і це більше, ніж було у 2019 році. Так само активізується робота щодо забезпечення країни необхідною кількістю вугілля.

Парламентарії змінили порядок перебігу пленарного засідання, тож після оголошення запитів Верховна Рада розглянула питання про призначення Дениса Монастирського (на знімку) на посаду міністра внутрішніх справ України.

Кандидат, висловивши слова вдячності Президенту за довіру, заявив, що його головним пріоритетом на посаді міністра буде безпека громадян, держави та збільшення рівня довіри суспільства до правоохоронних органів. «Я поважаю всіх вас, хто має офіцерську честь і гідність, але я буду нещадно боротися з тими, хто всупереч присязі використовує свої повноваження для власного збагачення та порушує права людей», — наголосив він.

Верховна Рада 271 голосом підтримала призначення Дениса Монастирського на посаду міністра внутрішніх справ та 340 голосами припинила його депутатські повноваження. Новообраний глава МВС склав присягу з парламентської трибуни.

Народні депутати оплесками привітали та побажали перемог нашій національній олімпійській збірній, яка братиме участь у Іграх, що відбудуться в Токіо з 23 липня по 8 серпня.

Насамкінець Верховна Рада без обговорення ухвалила у другому читанні та в цілому проекти законів: про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо усунення розбіжностей та осучаснення реалізації майна в іпотеці та виконавчому провадженні, № 3360-1); про основи національного спротиву, № 5557) та пов’язаний з ним законопроект щодо збільшення чисельності ЗСУ (№ 5558).

Також підтримано проект постанов: про імплементацію Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок (№ 5129) та про встановлення Всеукраїнського Дня відповідальності людини» (№ 5286).

Після того, як Голова Верховної Ради оголосив про закриття п’ятої сесії дев’ятого скликання у сесійній залі пролунав Державний Гімн України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.