Тепер усі категорії громадян, незалежно від віку чи професії, зможуть отримати щеплення, щоб захистити себе та своїх близьких. Для цього потрібно звернутись до центру вакцинації або пункту щеплення. На цьому наголосив, відкривши засідання уряду, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, закликавши українців активно вакцинуватись, щоб зупинити розповсюдження пандемії.

Він повідомив також, що попри старт п’ятого етапу вакцинації для уряду залишаються пріоритетом такі групи, як медики, освітяни, соціальні працівники, військові, люди літнього віку та громадяни із супутніми захворюваннями. «Бо саме ці групи в зоні найвищого ризику і найбільш вразливі до COVID-19, тож їм і надалі надаватиметься пріоритет у вакцинації», — сказав прем’єр і додав, що станом на зараз в Україні зроблено майже 4,3 мільйона щеплень, приблизно 2,8 мільйона українців отримали перші щеплення і повністю завершили вакцинацію 1,5 мільйона українців. «Сумарно до кінця літа Україна має домовленості на поставку 13 мільйонів доз вакцин. Тобто ми маємо необхідну кількість доз вакцин для всіх бажаючих. Нині доступні чотири види вакцин, кожна з яких ефективно запобігає тяжкому перебігу хвороби і рятує життя», — зауважив глава уряду.

За словами Д. Шмигаля, одним із першочергових завдань Кабміну в період пандемії залишається соціальна підтримка українців і збільшення соцвиплат —  це лише частина урядової політики у соціальній сфері. «Ми також концентруємось на тому, щоб допомога людям ставала більш адресною, якісною, зручною», — сказав він, повідомивши, що для цього було розроблено пілотний проект «Розвиток соціальних послуг в об’єднаних територіальних громадах». Аби він повноцінно запрацював, уряд розширив критерії проекту, що дасть змогу якомога більшій кількості громад узяти у ньому участь, а держава підтримає розвиток таких соціальних послуг.

Крім того, уряд готує ще один проект, який лежить на перетині соціальної, енергетичної та економічної сфер, — трансформацію вугільних регіонів. «Невід’ємною частиною цієї програми мають стати нові підприємства, нові можливості для бізнесу та нова якість соціальної інфраструктури. Водночас запуск проекту не означає, що ми цього або наступними роками залишимо без підтримки шахтарів та їх родини. Вчасна та у повному обсязі виплачена зарплата шахтарям — це один із ключових параметрів для стабільної роботи вугільної галузі та в цілому енергетичного сектору. Тому уряд ухвалив нові правила, за якими шахти, які мають заборгованості перед працівниками, повинні в обов’язковому порядку спрямувати на виплату зарплат 80 відсотків коштів від реалізації продукції», — наголосив глава Кабміну.

Він повідомив також, що у другому кварталі цього року вже фіксується зростання ВВП, яке, за попередніми оцінками, становить +6 відсотків, і завдання уряду — зробити все, щоб пришвидшити відновлення економіки. І підтримка інновацій — один із ключових чинників на цьому шляху.

З огляду на це, уряд прийняв постанову, яка розпочне процес створення в регіонах центрів індустрії 4.0. Такі центри створюватимуться на базі індустріальних парків, університетів, наукових парків. Їх основне завдання — координація процесу впровадження та розробки перспективних технологій, підготовка відповідних спеціалістів, формування зв’язків між бізнесом, який розробляє сучасні технології, та виробничими підприємствами.

Ще одна реформа, спрямована на покращення інвестиційного клімату, — створення Бюро економічної безпеки. За словами прем’єра, конкурс на посаду директора Бюро вже розпочався, а робота відомства стартує восени. Бюро замінить Державну фіскальну службу, яка буде ліквідована. Щоб весь процес відбувся планомірно та злагоджено, до 25 серпня має бути проведено аудит матеріально-технічних ресурсів Державної фіскальної служби.

Крім того, новопризначений міністр внутрішніх справ Денис Монастирський поінформував присутніх про аварійну ситуацію, яка сталась напередодні на ПАТ «РівнеАзот». За словами міністра, відбувся викид незначної кількості нітрозних газів, який було ліквідовано персоналом об’єкта через 26 хвилин. Унаслідок події було зупинено роботу однієї ділянки цеху азотної кислоти. Сам виробничий процес підприємства не зупинявся.

«Постраждалих і забруднення території не зафіксовано», — повідомив Д. Монастирський, додавши, що підприємство працює з 1969 року, капітальний ремонт із заміною трубопроводів не відбувався останнє десятиліття, тому попередня причина аварії — невідповідність матеріалу трубопроводу заявленим характеристикам виробника, а також корозія ділянки трубопроводу. Точний висновок зробить комісія, яка нині працює на території підприємства.

«За вказаним фактом поліцією внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 273 Кримінального кодексу — це порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або цехах», — зауважив глава МВС.