Днями на базі Малинського фахового коледжу відбулися заходи, приурочені до 175-річчя з дня народження відомого вченого й мандрівника Миколи Миклухо-Маклая.

Участь у них взяли голова Житомирської облради Володимир Федоренко, ректор Поліського національного університету, доктор економічних наук, професор, депутат облради Олег Скидан, малинський міський голова Олександр Ситайло, науковці з різних міст, викладачі коледжу.

Урочистості розпочалися відкриттям на будинку-маєтку родини Миклух меморіальної дошки.

Присутніх привітав директор коледжу, заслужений лісівник України Ігор Іванюк. Він нагородив відзнаками коледжу «Знак пошани» та «Почесний меценат коледжу» засновника Київського товариства «Купола» Сергія Соколова та радника редколегії «Українського географічного журналу», заслуженого працівника культури України Євгенію Стеценко. Також ознайомив присутніх з біографією та діяльністю видатного земляка.

Наукові праці М. Миклухо-Маклая, його відкриття й дослідження започаткували антирасову політику у світі. Учений склав перший проект загальної Декларації прав людини і висловив ідею створення структур, подібних до сучасної Організації

Об’єднаних Націй з питань освіти, науки й культури. Недаремно ЮНЕСКО 1996 року назвала дослідника Людиною світу.

Про Миколу Миклухо-Маклая написано чимало книг, знято кілька кінострічок. А місцевий поет Валерій Лісовський присвятив мандрівникові вірш. У різних країнах, зокрема й в Україні, встановлено пам’ятники вченому, створено музеї.
Микола Миклухо-Маклай усе життя дотримувався свого гасла: лише зробивши щось важливе для людей, ти можеш і сам називатися людиною.

Міський голова Олександр Ситайло звернувся з вітальним словом до учасників конференції та повідомив, що рішенням виконавчого комітету затверджено положення про премію міського голови імені Миклухо-Маклая в галузі природничих дисциплін. Щороку її зможуть отримувати учні та студенти закладів освіти Малинської міської територіальної громади, які досягли найкращих результатів у вивченні природничих дисциплін. Розмір премії — дві тисячі гривень.

Багато позитивних вражень отримали гості, оглянувши фотовиставку «Шляхами Маклая» та експозицію «Вітри мандрів».

Потім гостей запросили взяти участь у науковій конференції.

Закінчилися урочистості представленням нового туристичного маршруту пам’ятними місцями, пов’язаними з родиною Миклухо-Маклаїв у Малині, покладанням квітів до пам’ятника дослідникові (на знімку) та його матері.

Фото автора.