Тільки-но вляглися пристрасті навколо нещодавньої скандальної спроби перевести всіх українських пенсіонерів на карткове обслуговування, як завзяті голови в Міністерстві соціальної політики України заходилися втілювати в життя давно пестувану в надрах відомства засаду щодо виведення на чисту воду злісних розкрадачів державної власності. От і заговорили про проведення повальних перевірок одержувачів субсидій та соцдопомоги.

Розмови розмовами, а на офіційній сторінці Мінсоцполітики вже опубліковано проект документа для громадського обговорення.

«...Затвердити порядок здійснення державного контролю за дотриманням вимог законодавства при наданні соціальної підтримки...», — сказано в проекті постанови.

Кожен охочий може ознайомитися із проектом на сайті відомства. А ми зауважимо, що «...у разі перешкоджання одержувачами соціальної підтримки... відвідування уповноваженою особою місця проживання надання субсидії припиняється...».

Тільки так! Не більше і не менше. Уточнимо, що в разі набрання проектом чинності перевіряти, а отже, і позбавляти пільг одержувачів державних коштів почнуть вже з 1 січня наступного року!

Поки маємо ще трохи часу, хочемо запитати авторів проекту, а як бути з декларованим з усіх трибун прагненням до повної цифровізації держави? Чи Мінсоцполітики не має у своєму розпорядженні потрібної обчислювальної техніки, щоб внести дані — «оцифрувати» — всіх своїх субсидіантів та інших отримувачів соцдопомоги?!

А як бути з принципом недоторканності нерухомої власності громадян? Адже до останнього часу всім пересічним громадянам якось вірилося, що потрапити на приватну територію без прямої згоди власника можна винятково після рішення суду. Виходить, що ні?!!

Можливо, ми не можемо осягнути всієї величі польоту думки чиновників у їхньому праведному пориві навести лад у такому складному питанні, то давайте звернемося до компетентних осіб!

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко вважає, що перевірки одержувачів субсидій, які готує Кабмін, — дуже дороге задоволення, а їх ефективність — сумнівна.

«...Субсидії контролювати потрібно, але наскільки ефективним буде це,.. не зрозумів. Це... трійки якісь ходитимуть... Важко сказати. Це дуже дороге задоволення — адміністрування... перевірки... Квартиру перевіряти — теж не розумію. Вона в базі даних є —  в метраж і таке інше. Може, холодильник або телевізор не відповідає рівню доходів, але це такі суб’єктивні речі... Буде багато скандалів, обурення, треба бути дуже обережними...», — підсумував Кучеренко.

Економіст Олег Пендзин пояснює, що, курс на скорочення витрат Кабміном взято ще минулого року, коли передбачили у бюджеті на нинішній рік 36,6 мільярда гривень на субсидії, що на 2,7 мільярда менше, ніж попереднього року.

«...Під гаслами соціальної справедливості... істотно зменшуватимуть кількість людей, які реально отримують допомогу...», — зазначив економіст.

Нагадаємо. Навесні нинішнього року уряд завдав відчутного удару по пільгах та їх отримувачах. Субсидії урізали низці категорій громадян.

Експерти кажуть, що це дасть змогу скоротити кількість одержувачів субсидії з 3 до 2 мільйонів. Поквартирна верифікація, очевидно, позбавить права на субсидію ще більшу кількість українців.

В яку копійку влетить державі діяльність інспекторів, поки що ніхто не лічив. Залишається сподіватися, що в уряду вистачить здорового глузду не приймати документ, адже очевидно, що глобальні перевірки приречені на повний провал.