Головна теза заяви — зупинити введення в експлуатацію газопроводу, який є аж ніяк не економічним проектом, а частиною та інструментом гібридної війни Росії проти України та її сусідів у регіоні.

«У світлі майбутнього візиту Президента України до США висловлена позиція українських парламентаріїв — як більшості, так і опозиції — стане ще одним документом, який допоможе очільнику нашої держави показати згуртовану та консолідовану позицію всіх гілок влади та суспільства щодо ситуації навколо газопроводу. Маємо сьогодні об’єднатися, аби не стати заручниками нашої бездіяльності та непорозумінь. Адже економічна безпека України — це частина національної безпеки, яку ми маємо захищати вже сьогодні. До цього український парламент наполегливо закликає всіх партнерів по регіону та демократичні сили світу», — підкреслюють представники групи «Довіра».

Власне, у тексті заяви наголошується: «Ми вдячні Європейському Союзу, США, Канаді, Великій Британії та іншим демократичним державам за підтримку України у протистоянні загрозам із боку Російської Федерації щодо нашої державності, територіальної цілісності та суверенітету. Водночас ми з глибоким розчаруванням констатуємо триваючу підготовку до запуску «Північного потоку-2», що є черговою спробою Російської Федерації використовувати енергетику як інструмент гібридної війни проти Заходу, представляє пряму загрозу енергетичній безпеці як України, так і Європи, а також погіршує ситуацію з диверсифікацією поставок енергії європейським споживачам».

У заяві зауважується також, що «Північний потік-2» — це виключно геополітичний проект, спрямований на узалежнення Європи від газової монополії РФ. «Москва реалізує цей проект, щоб загострювати та посилювати розбіжності всередині демократичної та європейської спільноти. Проект «Північний потік-2» також є інструментом проекції військової сили Російської Федерації проти країн НАТО у пріоритетному для Росії Балтійському морі», — йдеться у документі й зазначається, що «Північний потік-2» порушує антимонопольне законодавство Європейського Союзу та посилює можливості для «Газпрому» зловживати своїм домінуючим становищем на європейському ринку.

Нагадується у заяві й про Будапештський меморандум: «Ми чуємо про запевняння наших партнерів про те, що Україна отримає певні компенсації в обмін на згоду із запуском «Північного потоку-2», а також про готовність наших партнерів вдаватися до жорстких дій, якщо Росія посилить агресію проти України. Однак історія неодноразово доводила нам інше. Так, Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1994 року (Будапештський меморандум), у рамках якого Україна добровільно відмовилася від ядерної зброї в обмін на безпекові гарантії, підписантами якого виступили США, Велика Британія та Франція, зокрема, не зупинив Кремль від вторгнення».

Парламентарії із занепокоєнням констатують також, що невирішення питання членства України в НАТО та ЄС, відсутність дієвих гарантій безпеки, де-факто ембарго з боку деяких держав—членів НАТО та ЄС на постачання озброєння в Україну, умиротворення та поступки Росії в питанні реалізації геополітичних проектів фактично заперечують право України на самозахист. Тож закликають США, ЄС та, зокрема, Німеччину, припинити будівництво та подальше введення в експлуатацію газопроводу «Північний потік-2».

«Демократичний світ має продемонструвати російському агресору єдність та силу у захисті своїх основоположних цінностей. Україна демонструє це щодня, обороняючи Східний фланг Європи», — констатується у документі.

Вл. інф.

Фото зі сторінці  депутатської групи у Фейсбуці.