Колишній бранець Кремля, учасник проекту Геннадій Афанасьєв.

У форматі одноденної виставки відбувся підсумковий майстер-клас проекту «МІТЄЦ. Реабілітаційний простір» — інноваційної програми мистецько-психотерапевтичної реабілітації ветеранів АТО/ООС та колишніх в’язнів, яка здійснюється за підтримки «Українського культурного фонду».

Комусь може здатися, що війна десь там і нас вона не торкається, але час від часу виникають ініціативи, що повертають нас до реальності. Війна поруч з нами, і суспільству ще довго доведеться одужувати від завданих нею травм. Проект «МІТЄЦ. Реабілітаційний простір» об’єднав однодумців різних галузей — мистецтво, психотерапія, військові, полонені, волонтери, які усвідомлено прагнуть розв’язати проблему наслідків воєнних дій на сході України. Це справжні ентузіасти, які протягом дев’яти місяців малювали, клеїли, будували об’єкти, фотографували, співали, досліджували з психотерапевтами «Львівського психоаналітичного інституту ментального здоров’я» вплив війни на психіку людини і можливості її реабілітації.

Звернення до різних жанрів мистецтва дало учасникам можливість не лише відкрити для себе нові мистецькі практики, а й випробувати їх на собі, обрати найсприятливіший формат опрацювання пережитого на війні досвіду.

Ведучими майстер-класів стали відомі українські митці різних поколінь: живописець Олексій Аполлонов, графік Катерина Свіргуненко, фотограф Валерій Мілосердов, легенда української кераміки Олександр Міловзоров, класик ленд-арту Сергій Якунін, фотограф та художник Олександр Ляпін, перформерка Олена Мамай, саунд-артист Богдан Мороз.

Психотерапевтичний супровід, розробка методики реабілітації ветеранів АТО та полонених — один з найважливіших аспектів цієї програми.

«Згадаю вислів: «Мистецтво вічне, а життя є коротке», — зазначила директорка «Львівського психоаналітичного інституту ментального здоров’я» Юлія Мединська. — І в цьому проекті ми стикнулися з тим, що життя колюче, крихке, воно минає швидко, але коли ми підключаємося до творчості, стаємо художниками, митцями, ми можемо зупинити цю мить, зафіксувати її для себе, передати іншому стан своєї душі, яка або радіє, або плаче та сумує».

Отже, під час роботи учасники стикнулися і з радістю, і з сумом. Біль проривався на заняттях психотерапевтичних груп, а радість — на мистецьких майстер-класах. У рамках проекту відбулася фантастична ленд-арт-резиденція у селі Недільна Львівської області. Чудовою вийшла і підсумкова виставка, де було представлено фотодокументацію та сто п’ятдесят робіт у двох неочікуваних локаціях — неформальному просторі на горі Щекавиця та у маленькій приватній галереї учасника проекту Дмитра Коломойцева «УКРМАКРОВСЕСВІТ».

Загальний результат програми — понад 500 робіт, частину яких у вигляді мистецьких щоденників писали художники проекту Дмитро Коломойцев (ветеран АТО) та Сергій Захаров (полонений «ДНР»).

А назва виставки «ПЛЮС+» налаштовує на оптимістичну ноту.

Фото надано автором.