Середня врожайність — на рівні минулого року, понад 50 ц/га. В окремих — і до 70 центнерів на круг.

Триває обмолот пшениці та гороху. В управлінні департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації повідомили, що загалом до збирання — 155 тис. га ранніх культур.

Секретар постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій Іван Приймак (на знімку) наголошує на тому, що зміна затяжних дощів на тривалу спеку в липні негативно вплинула на розвиток колосу озимої пшениці. Навіть на однорідному полі є зернини з різною вологістю. Натомість такі погодні умови сприятливі для пізніх культур, що добре видно на ланах із кукурудзою, соняшником та соєю.

«Великою проблемою в області є стан зернозбиральної техніки, — зазначає Іван Приймак. — Із 950 комбайнів чимало ще стареньких «Нив» та «Донів». Сучасних високоефективних у сільгосппідприємствах — лише 253. Доводиться залучати з інших регіонів. Навантаження на один потужний комбайн — понад 400 га за жнива, це надто багато, аби впоратися зі збиранням за двадцять днів — навіть у великих агрофірмах. Не кажучи про те, що старенька техніка й цього не потягне».

Схожа ситуація виникала і торік, коли не зібрану восени кукурудзу молотили взимку, а сою подекуди — аж навесні. Звідти — зрозумілі втрати врожаю. До того ж аграрії змушені були корегувати свої посівні плани, адже не змогли вчасно підготувати поля.

Івано-Франківська область.

Фото автора.