«Я оцінив би цей рік як кризовий для влади. Лукашенко і його оточення намагались гасити пожежі, але вони й досі не потушені. Він продовжує зачистку політичного поля. Незгодних видавлюють з країни, тих, хто становить небезпеку, намагаються викрасти з-за кордону і повернути в Білорусь, щоб судити або ізолювати» - так підсумував рік, що минув від відправної точки глобальних змін в житті Білорусі, дня виборів президента, білоруський політолог Дмитро Болкунець.

Саме 9 серпня було оголошено, що на чергових президентських виборах Олександр Лукашенко отримав перемогу з результатом 80,1% голосів. Він перебував на посаді голови держави довше за всіх чинних очільників держав Євразії - 27 років.

Чи захлинулася революція? Чи вдалося опозиції досягти хоч якихось поставлених цілей? Дмитро Болкунець вважає, що досягнення, безперечно, є. «Такого прориву, який зараз стався, не було ніколи в білоруській історії. Ніколи ще політична криза не тривала так довго, зазвичай це займало декілька місяців», - наголосив політолог в інтерв'ю Lenta.ru

З огляду на небачену жорстокість влади щодо протестувальників більшість опозиціонерів мусили виїхати за кордон, аби врятувати життя. Та навіть це не стало надійним захистом. Нагадаємо, що в травні в Мінську примусово посадили літак із головним редактором опозиційного медіа Nехта Романа Протасевича, а на початку серпня у Києві знайшли повішеним голову «Білоруського дому в Україні» Віталія Шишова. Є всі підстави вважати, що це був акт розправи за позицію і намагання залякати білорусів за межами батьківщини, які виступають проти режиму Лукашенка.

Масових репресій зазнали всі опозиційні інформ-платформи Білорусі. Масштабний наступ на журналістів, які залишилися працювати в країні, не стихає. У редакціях незалежних медіа і вдома у журналістів тривають обшуки. У країні припинила діяльність авторитетна і найдавніша білоруська газета «Наша Ніва». Знищуються останні майданчики білоруської інтелігенції. Мін'юст Білорусі подав позов до суду з вимогою ліквідувати ПЕН-центр, який очолює нобелівська лауреатка з літератури Світлана Алексієвич, котра також є членкинею президії Координаційної ради білоруської опозиції. Рахунок клубу заарештували за рішенням Слідчого комітету. А твори самої Алексієвич рекомендували викреслити зі шкільної програми.

Більше того, минулого тижня Олександр Лукашенко наказав закрити повністю весь кордон Білорусі. «Закрийте кожен метр кордону. Ми не дарма вкладали колосальні кошти в прикордонні війська, в наші взагалі силові структури. Народ наш повинен почуватися спокійно, він повинен знати, що є мужики, які готові їх захистити», - заявив він 5 серпня на нараді з питань ситуації на кордоні, передає державне інформагентство БелТа.

Та вже зрозуміло, що можна перекрити кордони, мотивуючи це тим, що революцію до Білорусі імпортували українці, литовці, поляки чи американці. Насправді революція відбулася в головах у білорусів. І хоча вона захлинулася на вулицях країни, але продовжує вирувати в свідомості громадян. І говорити про те, що на шляху білорусів до вільної, демократичної, в усіх сенсах слова суверенної держави можна поставити крапку - зарано.

Довідково

Лише за три перші дні після виборів за ґратами опинилися шість тисяч протестувальників, дві людини загинуло. Мало того, як повідомляє «Європейська правда», тільки до кінця 2020 року в Білорусі затримали 25 тисяч громадян, як протестувальників, так і випадкових людей, котрі опинилися не в тому місці не в той час. Проти більш як 1000 білорусів завели кримінальні справи.

Фото Павла БАГМУТА (Укрінформ).