Її започаткував обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді понад два десятиліття тому. Тобто ще тоді, коли нинішніх юних учасників дійства й на світі не було. Та відтоді потреба в таких водних прогулянках школярів «із задоволенням і не без моралі» стала ще нагальнішою. Насамперед тому, що останніми роками створені матінкою-природою водойми краю, особливо малі річки, істотно деградували, а деякі перетворилися на такі собі калюжі чи взагалі пересохли. Причому не тільки через невідворотні зміни клімату, а й «завдяки» бездумній діяльності людини...

Щоб укотре привернути увагу до тих пекучих проблем і водночас долучитися до їх практичного розв’язання, цього літа учасниками експедиції стали вихованці згаданого центру, слухачі обласної очно-заочної біологічної школи та представники територіального відділення Малої академії наук. Відправним пунктом цієї захоплюючої подорожі річкою Ворскла вони разом із досвідченими педагогами та науковцями обрали село Деревки Котелевської громади. Веслуючи на байдарках, загалом подолали майже 70 кілометрів територіями чотирьох громад — Котелевської, Зіньківської, Диканської та Полтавської.

При цьому обстежували акваторію Ворскли та прибережні зони, проводили іхтіологічні, ентомологічні, орнітологічні й дендрологічні дослідження, збирали матеріали для написання власних науково-дослідницьких робіт. На Диканщині відвідали тамтешній регіональний ландшафтний парк. За традицією, не цуралися й практичних екологічних заходів. Зокрема, очищали береги річки від сміття й усілякого непотребу, розмовляли з відпочивальниками та місцевими мешканцями, виховуючи в них екологічну свідомість. Дозвілля також було не менш насиченим і цікавим. Адже під час привалів школярі ставили намети й улаштовували спортивні змагання, купалися в річці, у дружньому колі біля вогнища співали пісні під гітару.

Зрештою, учасників цьогорічної експедиції посвятили в екологи. Вони також отримали свідоцтва юних природоохоронців. І хоча не всі з них стануть професійними біологами чи екологами, в організаторів десятиденної подорожі річкою немає сумнівів у тому, що після неї школярі самі стануть ще сумліннішими «парафіянами» храму ЇЇ Величності Природи й допоможуть збагнути власну відповідальність за збереження та примноження зелених скарбів іншим.

Фото з сайту обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді.