«Вінницький обласний краєзнавчий музей виграв грант Посольства США зі збереження культурної спадщини (Фонд AFCP) на реставрацію двох предметів — піаніно та килима родини композитора Миколи Леонтовича, — йдеться у повідомленні на фейсбук-сторінці музею. — Сума гранту становить 750 тисяч гривень».

Нині піаніно зберігається у музеї композитора у селі Марківка Теплицької територіальної громади Гайсинського району. Заклад є філіалом обласного краєзнавчого музею. До Марківки, де проживали батьки композитора, інструмент перевезли з Тульчина у 1977 році, коли в батьківській хаті відкрили музей Леонтовича. Його створення приурочили до 100-ліття від дня народження композитора.

У 2012-му музей закрили для відвідувачів через аварійний стан будинку. Згодом депутати облради ухвалили рішення про зміну статусу сільського музею, він став філіалом обласного краєзнавчого і отримав фінансування на реконструкцію.

Оновлений заклад відкрили у 2016-му, він став сучасним, у його чотирьох залах є система мультимедійного супроводу, експонати представлено в оригінальній формі. Серед них є піаніно і килим.

«Перед відкриттям оновленого музею музичний інструмент трохи оновили, — розповіла журналістам заступниця директора Вінницького обласного краєзнавчого музею Світлана Шароварська. — Але це були консервативні заходи, їх недостатньо для збереження піаніно. Струни ржавіють, дерев’яну частину поїдає шашіль, слонова кістка на клавішах відпадає... Незважаючи на це, інструмент чудово звучить. Ми довго шукали можливість його реставрації. Нарешті нам це вдалося! Тепер завдяки гранту Посольства США зможемо реалізувати нашу мрію».

Першим твором, який зіграють на відновленому інструменті, стане знаменитий «Щедрик» Леонтовича. Його виконання доручать комусь з відмінників навчання Вінницького коледжу культури і мистецтв, що носить ім’я композитора-земляка.

Надалі це може стати гарною традицією — надавати право кращим студентам сідати за музичний інструмент знаного композитора та диригента Миколи Леонтовича.

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.