Він уже встиг ознайомитися зі справами свого попередника й намітив плани своїх дій на найближчий час. За повідомленням канцелярії верховного представника в Сараєво, яке поширили ЗМІ Боснії і Герцеговини, у четвер новий керівник міжнародної місії обговорив їх у Берліні з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Крістіан Шмідт ознайомив її з політичною ситуацією у БіГ і отримав від неї запевнення у цілковитій підтримці урядом ФРН усіх його ініціатив.

Ангела Меркель обговорила зі своїм земляком, який віднов важливу міжнародну діяльність у Сараєво, всі плановані реформи, метою яких є приєднання БіГ до Європейського Союзу. Особливу увагу вони приділили ситуації в Афганістані й можливій появі біженців із цієї країни в Боснії і Герцеговині. Канцлер пообіцяла надавати всіляке сприяння БіГ щодо їх прийому.

Діяльність верховного представника ООН по Боснії і Герцеговині піддається запеклим атакам з боку влади Республіки Сербської, яка відкрито критикувала укази його попередника Валентина Інцко й навіть ігнорувала їх виконання на своїй території. Цю позицію підтримують Росія і Китай, вимагаючи усунути таку посаду і не втручатися у внутрішні справи Боснії і Герцеговини. Вони відмовилися визнати Крістіана Шмідта легітимним представником міжнародного співтовариства в цій балканській країні, пославшись на те, що його кандидатура не була підтверджена Радою Безпеки ООН. Проте німецький політик приступив до роботи й має повну підтримкою Німеччини, Франції і США.