Скасування розважальних і культурних заходів під час пандемії коронавірусу упродовж понад року засмучувала не лише публіку, а й організаторів.

І ось приємна звістка: традиційні німецькі свята з пивом та сосисками, музичні заходи та інші тематичні події, які прикрашають життя місцевим мешканцям і дарують море емоцій туристам, розпочалися.

Перші глядачі/слухачі вже насолодилися творчістю великого Бетховена на вчорашньому концерті в Бонні. В рамках традиційного Бетховенського фестивалю відбудеться ще 54 концерти у залах багатьох міст країни. Якщо влада навіть запровадить карантинні обмеження, то організатори фестивалю передбачили запасні програми зі скороченим складом музикантів і зустрічі на відкритих майданчиках.

А за кілька днів у Берліні розпочнеться щорічний Міжнародний фестиваль рому — десятий за ліком. Цього разу на відвідувачів чекає об’єднання офлайн-дегустацій і майстер-класів з прямими ефірами та онлайн-трансляціями. Гості матимуть змогу продегустувати преміум-сорти рому з різних країн, ознайомитися з історією і технологією виробництва благородного напою, придбати сувеніри і ромові бокси.

Любителі та знавці історії візьмуть участь у фестивалі середньовіччя. Відвідувачі зможуть не лише послухати хіти відомих німецьких рок-груп, а й придбати сувеніри на ярмарку, подивитися вогняне шоу, виставу історичного театру, вполювати скарби. А на фестивалі середньовічної музики охочі навіть матимуть змогу перевтілитися у лицаря чи прекрасну даму. Цікаво, що захід відбувається під гаслом: «Перетинаючи кордони — з’єднуючи протилежності — розставляючи наголоси».

У програмі таких осінніх розваг — великий джазовий фестиваль у Штутгарті, яскрава молодіжна та сімейна розважально-спортивна подія у Бремені, яка пропонує безплатне цікаве дозвілля для людей усіх вікових груп. Тут на них очікують не лише різноманітні розваги, а й чимало сюрпризів.

А 12 вересня по всій Німеччині 7500 історичних місць безплатно відчинять свої двері для всіх охочих.

У Франкфурті-на-Майні відбудеться визначна подія в індустрії автопрому, котра незмінно привертає увагу лідерів галузі. Адже найкращі світові підприємства, котрі виробляють унікальний асортимент запчастин, обладнання, аксесуарів і тюнінгу, представлять свій доробок відвідувачам.

Музичний фестиваль у Гамбурзі, з усіма можливими новинками, свята — музики «Час мрії» у Дуйсбурзі та книги — у Франкфурті-на Майні, фестиваль стильної їжі в Гамбурзі та ще десятки подібних по всій країні, котрі триватимуть мало не до Різдва, обіцяють усі насолоди світу. А про задоволення для гурманів годі й казати!

Слід звернути увагу: організатори радять перед тим, як придбати квитки на будь-яке з цих свят, уважно ознайомитися з правилами допуску на захід, оскільки в Німеччині досі діють досить жорсткі правила у зв’язку з пандемією коронавірусу. А на багатьох заходах вхід дозволятиметься лише вакцинованим і/чи людям з чинним негативним ПЦР-тестом. Статус тесту чи вакцинації перевірятиметься перед входом.

А от що стосується всесвітньо відомого Октоберфесту, який офіційно скасували раніше, то, схоже, й ця осінь у Німеччині мине без нього.

Берлін.