Та найбільше коштів заробила сама лікарня на трансплантації. Лише у цьому році провели 32 операції. Тут дві операційні, в одній вилучають органи, у другій проводять трансплантацію, реанімація на сім ліжок та одномісні палати.

Ідею сучасного центру львів’яни запозичили у зарубіжних колег. Міський голова Андрій Садовий має амбітні плани інвестувати у лікарню швидкої допомоги стільки коштів, скільки необхідно, щоб медзаклад увійшов у ТОП-200 медичних клінік світу.

У Львові вже знають, як пересаджувати людські органи. Та найтяжче, як вважає керівник Центру трансплантології Максим Овечко, це розмовляти з рідними людьми про донорство. Напередодні відкриття вночі провели дві пересадки. Родичам донора показали відео, як мама зустрічається з чоловіком, у грудях якого б’ється серце її сина. І вони дали дозвіл на донорство.

«Сьогодні важливий день не лише для нас, а й усієї української медицини, яка зробила ще один крок до трансплантаційної незалежності. Цей центр не має аналогів в Україні. В одному місці зосереджені операційні, реанімація і палати. Це комфортні умови і найкраще обладнання. Уже в наступному році плануємо подвоїти кількість операцій. У перспективі — до 500 трансплантацій на рік. Цього дуже чекають наші пацієнти», — заявив головний лікар медзакладу Олег Самчук.

Перші трансплантації у лікарні почали проводити півтора року тому. Львів за кількістю пересадок людських органів на другому місці після Національного інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова. За останній час проведено 54 пересадки нирок, печінки та серця. Уся процедура для пацієнтів безплатна і оплачується завдяки пілотному проекту з державного бюджету.

Фото лікарні швидкої допомоги.