Про це під час учорашнього засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«З початком осіннього періоду спостерігається погіршення епідемічної ситуації. Станом на вівторок зафіксовано понад 2700 випадків захворювання на COVID-19, і ця цифра поступово йде вгору. Тож задля уникнення можливих жорстких локдаунів або червоних зон маємо діяти на випередження та повернутися до режиму регулярних засідань Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій», — сказав він, наголосивши, що єдиний спосіб захисту від важких наслідків для здоров’я людей — це вакцинація. За словами очільника уряду, наразі вакциновано майже 5,7 мільйона українців, з яких два щеплення отримали 4,4 мільйона.

Подякувавши парламенту за ухвалення в перший день роботи шостої сесії дев’ятого скликання низки урядових законо-
проектів, Д. Шмигаль запевнив, що 15 вересня, як це передбачено законодавством, Кабмін скерує до Верховної Ради проект держбюджету на 2022 рік. «Уперше документ ґрунтуватиметься на середньостроковій бюджетній декларації, яка розрахована на три роки. Це буде збалансований та реалістичний проект із чітко визначеними пріоритетами, серед яких обороноздатність, розвиток медичної сфери, освіта, інфраструктура та, звичайно, соціальні програми», — сказав він.

Під час засідання уряд підтримав та подасть до парламенту низку законопроектів. Одним з них, щодо внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності у сфері надання соціальних послуг, пропонується запровадити штрафні санкції в разі недотримання вимог законодавства та інших зобов’язань у соціальній сфері. «На сьогодні не визначено механізму контролю та відповідальності за порушення законодавства у сфері надання соціальних послуг. Тому ми пропонуємо запровадити штрафи, розмір яких залежно від порушень коливатиметься від десяти до двох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Це від 11,4 тисячі до 2,3 мільйона гривень», — повідомив прем’єр.

Одним із ключових завдань на найближчий період Д. Шмигаль назвав підготовку до опалювального сезону. «Наразі готовність становить понад 80 відсотків, усе йде за графіками. Місцева влада, як і в попередні роки, ухвалюватиме рішення, коли саме стартує опалювальний сезон. Так само органи місцевого самоврядування тепер відповідальні за встановлення тарифів на тепло та гарячу воду», — сказав він, запевнивши, що уряд допомагатиме місцевим керівникам та вирішить питання з компенсацією для теплокомуненерго. За словами прем’єра, «Нафтогаз України» пропонує ТКЕ блакитне паливо по 7,42 гривні за кубометр у межах трирічного контракту, тож така ціна дає змогу місцевій владі не підвищувати ціни на тепло для населення в цьому опалювальному сезоні. «Ми за цим будемо уважно стежити по кожному місту і регіону», — додав Д. Шмигаль, запевнивши, що й ті громадяни, які мають річні контракти на постачання газу, до лютого платитимуть за кубометр менш як 8 гривень, попри те, що в Європі вартість кубометра газу перевищила 20 гривень.

Уряд майже вдвічі збільшив грошову винагороду переможцям щорічного конкурс «Учитель року». Тепер за перше місце буде присуджено премію в розмірі 60 тисяч гривень, за друге місце — 54 тисячі гривень та за третє — 48 тисяч. «Із плановим зростанням мінімальної зарплати ці суми також будуть збільшуватися», — зазначив прем’єр.

Фото: kmu.gov.ua