Прем’єр також закликав народних депутатів і уряд підготувати відповідне законодавство, «...щоб 40-річні та молоді громадяни мали гідну європейську пенсію в Україні...» — сказав Шмигаль.

Не братимемо середню 3700, адже за статистикою її мають лише 20 відсотків пенсіонерів, а візьмемо сьогоднішню мінімальну —1854, яку, виходить, за словами Шмигаля, подвоять у 2023-му — і це, на думку прем’єра, буде, мабуть, навіть більше, ніж достойно?!

Проте чого не пообіцяєш! Та ще й на тлі балачок про осінню ротацію в уряді, яка невпинно наближається і, схоже, така ж неминуча, як перепис населення України 2001-го...

Нам не звикати: що дальша перспектива, то сміливіші обіцянки уряду! І п’ятсот тисяч робочих місць, і мільярд дерев, і повна цифровізація країни...

Одначе до пенсій. В уряді планується, що на окремі групи населення — увага! — вже з 2023 року зійде благодать. Тобто запрацює другий рівень пенсійної системи.

Воно й нічого — ми терплячі, почекаємо. Коли раптом — заява глави Національного банку України Кирила Шевченка про прискорення в Україні інфляції, яка виражається в стрімкому зростанні цін на харчові продукти, товари, послуги. У серпні ситуація значно посилилася, інфляція подолала рубіж у 10 відсотків.

У НБУ прогнозують невелике уповільнення інфляції тільки в кінці цього року: вона знизиться до показників трохи нижче 10 відсотків проти 10—11 восени... Далі, за прогнозами, тенденція до зниження інфляції продовжиться вже на початку 2022-го.

Не наважуємося навіть сперечатися з Нацбанком. У нього науковий підхід і з відсотками суворо. От тільки куди подітися від реалій?

Тим часом Державна служба статистики України хвалиться «гарними новинами». В серпні, що минув, мовляв, порівняно з липнем, знизилася вартість харчових продуктів і безалкогольних напоїв на 0,7 відсотка, і подешевшали: овочі — на 18,3 відсотка, фрукти — на 5 відсотків, сири, рис, макаронні вироби і соняшникова олія — на 1—0,2 відсотка. Але водночас зросла вартість: курячих яєць — на 18 відсотків, м’яса, ковбас, цукру, молока, сметани, хліба, вершкового масла, кисломолочної продукції, риби та продуктів з неї — на 0,3—3,6 відсотка, алкогольних напоїв і тютюнових виробів — від 0,4 до 1 відсотка.

Крім того, в Держстаті України звернули увагу на зростання комунальних тарифів. Куди ще зростати?! Зокрема, з серпня 2020-го по серпень 2021-го тарифи на житло, воду, газ і інші види палива сумарно виросли мало не на третину (27,4%)!

То хто, даруйте, помиляється і вводить нас в оману? Нацбанк чи Держстат?

Підсумовував Віктор БОНДАР.