Однак низьке внутрішнє виробництво пшениці робить її борошномельну промисловість залежною від імпорту. Проте у перспективі ситуація може змінитися.

Торік у країні зібрали 108,9 млн тонн зернових. Але у тому шаленому валі частка пшениці лише 6,2 млн тонн — менш як половина від внутрішньої потреби країни. Тож доводиться імпортувати стратегічну сировину для хлібопекарської галузі. Так, торік на терени держави її завезли приблизно 6,7 млн тонн.

Асоціація бразильських борошномелів спонукає уряд прийняти «Національну політику щодо пшениці» — зокрема, щоб істотно збільшити вирощування цієї зернової культури всередині країни, повідомляє інформаційно-аналітичний вісник «Борошно України та світу». Адже неспроможність досягти самодостатності у виробництві пшениці робить країну вразливою перед примхами держав-експортерів, котрі іноді вдаються до обмеження продажу зерна за кордон, як це сталося у випадку з Росією. Також виникають постійні чутки, що з боку найбільшого бразильського постачальника пшениці — Аргентини — ймовірний такий крок, а обмеження експорту може поставити під загрозу канали збуту бразильських борошномелів.

Пшеницю з полів, як і в Україні, витісняють більш прибуткові культури, такі як соя. Активний попит на світовому ринку, високі ціни та сприятливий валютний курс підтримують зростання її виробництва — площі цієї олійної культури під новий урожай оцінюють у 40 млн га проти 38,5 млн у попередні роки.