Тема, що обговорювалася на ньому,  дуже актуальна — «Питання законодавчого врегулювання функціонування меліоративних систем: практика та перспективи розвитку».

Відкриття офіційної частини заходу відбулося у приміщенні Одеської обласної державної адміністрації, де з вітальним словом до присутніх звернувся голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський. Під час слухань виступили також заступник голови комітету Степан Чернявський, голови ОДА Сергій Гриневецький та облради Григорій Діденко, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, в. о. голови Державного агентства водних ресурсів Олексій Кузьменков та інші. Виступаючі розповіли про реалізацію 12 пілотних проектів в Одеській області в рамках Програми відновлення та розвитку зрошення в Україні.

Директор департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної державної адміністрації Алла Стоянова, зокрема, зауважила, що для реалізації зазначених проектів разом з науковцями Одеської області розглядаються питання щодо кліматичних факторів впливу на водні ресурси Одещини, сучасного стану меліоративних систем та впровадження на державних меліоративних мережах області стратегії зрошення і дренажу. 

Учасники слухань обговорили прийнятий у першому читанні законопроект «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» (№ 5202-д), яким пропонується створити передумови для утримання водокористувачами меліоративної інфраструктури та залучення інвестицій в неї. А також визначити правовий статус організацій водокористувачів (ОВК), унормувати процедуру створення та набуття ОВК прав на об’єкти меліоративної інфраструктури. Та спростити адміністративні процедури щодо будівництва та експлуатації меліоративних мереж та їх окремих об’єктів тощо.

Під час обговорення наголошувалося, що важливою нормою цього законопроекту є питання голосування. У ньому пропонується урівняти рівень впливу великих і дрібних землекористувачів — членів ОВК при ухваленні ключових рішень. А саме: під час голосування на загальних зборах кожен член має один основний голос незалежно від площі земельних ділянок, які перебувають у його користуванні на території обслуговування, та додаткові голоси, кількість яких розраховується пропорційно площі земельної ділянки (ділянок) у користуванні члена на території обслуговування до площі території обслуговування організації. Для ухвалення рішення зборами необхідно, щоб за відповідне рішення було віддано понад 50 відсотків і основних, і додаткових голосів.

Крім того, було зазначено про важливу складову для розвитку зрошення в Україні — це розробка законопроекту про особливості управління магістральними каналами, яким буде створено можливість закласти принципи управління меліоративними системами вищого рівня.

Голова комітету Микола Сольський звернув також увагу, що в подальшому необхідно буде розв’язати проблему консолідації земель.

У рамках проведення виїзних комітетських слухань народні депутати ознайомилися з двома (із дванадцяти) пілотними проектами Одеської області щодо реконструкції і модернізації меліоративних систем, а саме: Білгород-Дністровська ГКНС 1 (головна насосна станція) та скидний канал 6-ї насосної станції.

Учасники слухань також ознайомилися з роботою СФГ «КОЛОС», напрям діяльності якого — вирощування зернових та бобових культур і насіння олійних культур. Голова фермерського господарства Борис Юрескул під час спілкування з народними депутатами зазначив, що модернізація меліоративних систем та реалізація стратегії відновлення зрошувального землеробства в регіоні дуже важливі для агровиробництва та розвитку фермерства.

За підсумками засідання було підтримано внесення до рекомендацій комітетських слухань звернення до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг стосовно розгляду та вирішення питання щодо переходу водогосподарських організацій на перший клас споживання електричної енергії.

Представники комітету висловили вдячність усім учасникам заходу за участь, конструктивне обговорення проблемних питань і висловлені пропозиції щодо шляхів їхнього врегулювання та сподіваються на подальшу плідну співпрацю з представниками виконавчої гілки влади, наукових установ, громадських об’єднань.

Проект рекомендацій, підготовлений за результатами комітетських слухань, в установленому порядку буде розглянуто на засіданні Комітету з питань аграрної та земельної політики. Вчора комітетські слухання продовжилися в Миколаївській області.

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

Фото з сайту rada.gov.ua