Найближчим орієнтиром є 14 жовтня: на День українського козацтва і Покрову тут заплановано масштабні заходи.

Так, на Кургані Єдності розраховують завершити всі роботи. Облаштують схили, на базові опори світильників поставлять три поручні різної висоти для різних груп. А також планують виконати освітлення прапора відповідно до нормам — ті світильники, які поставили раніше, виявилися заслабкими.

Також на той час буде завершено стелю Музею історії запорозького козацтва — її виконають зі скла. На роботи виділено майже 70 мільйонів гривень. З усіх боків зроблять фасади, утеплення і гідроізоляцію — адже найбільшою проблемою було те, що в середину потрапляла вода, руйнувалися фундамент і несучі конструкції. На 600 квадратних метрів буде збільшено площу музею — це дасть змогу виконати умови інклюзії. Наступним етапом стануть внутрішні роботи. Вони триватимуть рік-півтора. Остаточні терміни визначать уже ті, хто буде безпосередньо займатися підготовкою експозицій.

«Тут буде локація для проведення міжнародних заходів, зустрічей на рівні президентів, конференцій», — пообіцяв голова ОДА Олександр Старух.

Також тут встановлять на постійній основі лазерне шоу — з тривимірним проектуванням в тому числі на острови. Його пробна демонстрація вже відбулася в присутності семи депутатів Європарламенту. Вони дали йому високу оцінку. Це стане ще однією точкою тяжіння на острові. Можливо, буде оголошено конкурс на кращі роботи мультиплікаторів, які тут демонструватимуться. Перша історія може бути готова вже до Нового року. Діти будуть приїжджати сюди в будиночок Святого Миколая — заодно і світлове шоу подивляться.

Дали завдання знайти кошти і для освітлення історико-культурного комплексу «Запорозька Січ».

Ті порівняно невеликі заходи, які вже провели в оновленому національному заповіднику «Хортиця», показали, що їх можна зробити регулярними. У тому числі й з ініціативи громадських і релігійних організацій.

«Ми ж хочемо тут робити два постійні великі фестивалі — для цього визначили місце на південь від мостових переходів. Новий майданчик має вміщувати десятки тисяч відвідувачів і наметове містечко. Така кількість дасть змогу вийти на окупність і прибуток. Тоді й економіка регіону відчує максимальний позитивний ефект від них», — вважає Олександр Старух.

Запоріжжя.

Фото автора.