Азовськая загальносвітня школа: організація харчування.

Важливе місце в ній приділяється вдосконаленню організації шкільного харчування. Як триває цей процес, що стоїть за реформою учнівської їдальні, за чий рахунок «шкільний банкет» і чи будуть якісно та смачно нагодовані діти — ці питання на прикладі Запорізької області досліджував власний кореспондент «Голосу України» Володимир Рибальченко.

В Указі Президента України «Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей» № 894/2019 від 07.12.2019 р. підкреслюється необхідність забезпечення в навчальних закладах здорового, раціонального й безпечного харчування.

Реформа системи шкільного харчування стартувала з ініціативи першої леді України Олени Зеленської. Основна задекларована мета — підвищити загальний середній рівень харчування від якості, поживності блюд і безпеки харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл.

У процесі реформи передбачається реалізувати такі заходи, як модернізація харчоблоків, організація інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо розвитку системи здорового харчування, формування культури харчування й правильних харчових звичок, а також підвищення професійної спроможності всіх причетних до організації шкільного харчування: педагогів, керівників і кухарів.

Наш борщ на шведському столі

Як розповіли «Голосу України» у Держпродспоживслужбі в Запорізькій області, серед основних новацій — організація в закладах шведських столів, коли діти можуть самостійно вибирати страви із запропонованого меню на день. Також опрацьовується питання організації безглютенового й безлактозного харчування для учнів 1—4-х класів. Передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру й жиру з урахуванням сучасних тенденцій із здорового харчування й рекомендацій ВООЗ.

Раціон

«Зі шкіл повинні зникнути шкідливі снеки, газовані напої й інші не корисні для дітей продукти. Оновлене меню містить 160 страв, які використовуватимуться залежно від кратності харчування для кожного навчального закладу. Раціон стане більш збалансованим і різноманітним. У меню з’являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшена кількість фруктів і м’яса в раціоні», — зазначають у службі.

З 1 січня набув чинності Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 2532 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти». Документ визначає гігієнічні вимоги до виробництва й обігу харчових продуктів у шкільних їдальнях, до приміщень, обладнання й інвентарю харчоблоків. Також прописані вимоги до постачання, виробництва й зберігання харчових продуктів у харчоблоці й транспортних засобах, що здійснюють доставку продуктів на харчоблок. Крім того, визначені правила поводження з харчовими відходами й вимоги до персоналу харчоблоків.

У рамках реформи системи шкільного харчування за результатами перевірок проаналізували стан харчоблоків, набір приміщень, наявність технологічного й холодильного устаткування, обладнання водопостачання й каналізації, ефективність роботи вентиляційної системи тощо. У результаті в проект «Здорове харчування» ввійшли 29 закладів Запорізької області.

Розробили дорожню карту із забезпечення повноцінного безпечного і якісного харчування дітей у навчальних закладах, затвердили її в голови ОДА. Пропозиції включили й у Регіональну програму розвитку освіти області на 2018—2022 роки.

Визначилися лідери реформи

Обрані навчальні заклади по-різному справляються з новими вимогами. Так, першими в регіоні усунули зауваження мелітопольські заклади загальної середньої освіти №№ 2, 25 і ліцей № 5. У Василівській ЗОШ № 3 повністю замінили технологічне й холодильне устаткування. У Дніпрорудненській спеціалізованій школі «Світоч» організатор харчування відремонтував і частково замінив застаріле технологічне обладнання.

У Петрівській і Новоолексіївській гімназіях Приморської міськради, Нельгівській загальноосвітній школі Коларівської сільради Бердянського району за кошти громад придбали холодильне устаткування, замінили санітарно-технічне обладнання й відремонтували вентиляційні системи.

У Новомиколаївській спеціалізованій загальноосвітній школі № 1 Новомиколаївської селищної ради й у Новоолександрівській гімназії Новоолександрівської сільради Запорізького району провели косметичні ремонти харчоблоків і придбали технологічне устаткування. У Яснополянській гімназії Комишуваської селищної ради цього ж району вирішили питання із забезпеченням холодним і гарячим водопостачанням.

Які гріхи в рай не пускають

Фахівці служби провели приблизно триста перевірок. І в 85% виявили порушення вимог чинного законодавства. Основні з них: відсутність виробничого лабораторного контролю об’єктів зовнішнього середовища, не забезпечена система відстежуваності харчових продуктів, прийом харчових продуктів без маркування й супровідних документів, що підтверджують якість і безпеку, надходження в заклади харчових продуктів на межі терміну придатності, невідповідної якості.

До речі

«Від навчальних закладів надійшло на розгляд майже шістсот перспективних двотижневих меню. Але погоджено лише третину, бо в більшості випадків не забезпечене виконання фізіологічних норм харчування дітей різного віку», — зазначають у Держпродспоживслужбі.

Також практично повсюдно відзначене порушення вимог законодавства з дотримання правил потоковості технологічного процесу приготування їжі, товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, недотримання температурного режиму зберігання харчових продуктів і двотижневого перспективного меню, непроходження персоналом профілактичних медичних оглядів тощо.

Враховуючи труднощі з організацією закупівель харчових продуктів і/або послуг з харчування, урядом було ухвалене рішення про встановлення перехідного періоду введення норм харчування з 1 січня майбутнього року.

Загалом ситуацію з підготовкою навчальних закладів до нової системи харчування благополучною назвати важко. Як розповів «Голосу України» голова ОДА Олександр Старух, основні проблеми пов’язані з харчоблоками шкіл, яким виповнилося 60 і більше років. Для приведення у відповідність із усіма вимогами їм знадобиться майже півтора року. Але за умови, що громади почнуть займатися питанням.

За його словами, на різних територіях ситуація відрізняється. Так, у Запоріжжі не було розв’язано жодної проблеми у вигляді капітального ремонту. Питання було порушено в травні 2020-го, через карантин дітей не було в школах увесь рік — можна було спокійно завершити ремонти без порушення навчального процесу й з дотриманням безпеки.

Думка

«Можна було б усе зробити. У Запоріжжі було п’ятнадцять шкіл, де було потрібно відремонтувати харчоблоки. Загальна вартість ремонтів становила понад 13 мільйонів. Зрозуміло, що за місяць цього не зробити. Але був час передбачити ці кошти й рухатися в потрібному напрямку», — вважає Олександр Старух.

Поки що вирішили питання шляхом впровадження кейтерингу — поставок уже готових продуктів. Але це лише відстрочка розв’язання системної проблеми. Загалом удосконалити необхідно понад сімдесят шкіл.

Алгоритм кейтерингу існує в 11 запорізьких школах. І низка постачальників досі не надала повної інформації про реєстрацію рухомих потужностей та висунула претензії до санітарно-технічного стану орендованих харчоблоків.

Дослівно

«Залишаються проблемними питання якості питної води за санітарно-хімічними показниками, майже 40% досліджених проб — з перевищенням нормативних показників. У 27% обіди не відповідали нормативним показникам з калорійності. Мало місце бактеріологічне забруднення готових страв тощо», — заявила начальниця управління Держпродспоживслужби в області Світлана Власова.

Столи ломляться за рахунок громади

Серед лідерів реалізації реформи — Кирилівська громада. Завдяки дослідженням вдалося з’ясувати, що з кожним роком дедалі більше дітей підпадали під пільгові категорії, які мають право на безплатне харчування. Частка таких учнів в 2019 році почала досягати більш як 60%.

Виникали великі питання й до підприємців, з якими були укладені угоди на харчування дітей у школах. Від батьків і школярів надходили скарги на якість і недостатню калорійність обідів.

Проаналізувавши ситуацію, керівництво Кирилівської селищної ради зробило висновок, що систему харчування в школах і садках треба змінювати та реформувати. Від послуг приватних підприємців відмовилися й передали відповідальність за харчування дітей відділу освіти та молоді.

Провели реконструкції харчоблоків шкіл і їх їдалень, придбали нові меблі й устаткування для них, прийняли на роботу додаткових кухарів і співробітників. В Охрімівці довелося з нуля створювати харчоблок і їдальню для школи на базі дитячого садка «Казка», а в опорній Азовській школі запрацював шведський стіл.

Офіційно

«Ми розробили власні норми харчування дітей, які відповідають усім стандартам, із бюджету на безплатне харчування дітей щорічно виділяємо приблизно три мільйони гривень. При цьому вартість одного комплексного обіду становить майже 17 гривень, а відходів від харчування майже не залишається», — зазначають у громаді.

Голова ОДА каже: необхідно, щоб ті, у кого ситуація краща, поділилися досвідом з тими, у кого справи не такі добрі, щоб громади допомогли одна одній якісно реалізувати проекти.

Регіон чекає на дієві важелі

Також область чекає на підтримку від народних депутатів України у вигляді вдосконалення чинного законодавства. А з парламентаріями-мажоритарниками від Запорізької області створена група «Запорізька ініціатива», яку очолює народний депутат Геннадій Касай. Група виходить із необхідними для регіону ініціативами.

«Хочемо, щоб у законодавство внесли такі зміни, які б дали змогу призначати керівників навчальних і медичних закладів обласного рівня за узгодженням з обласною адміністрацією. Тоді ми зможемо ставити їм запитання щодо реалізації державної політики. Адже нині ми відповідаємо за ситуацію, але ні кадрами, ні коштами не рулимо. Це важка й непрозора історія», — зазначає Олександр Старух.

Зрозуміло, що на сьогодні все незрозуміло й невизначено. І поки в одних школах міркують над вибором постачальників морепродуктів або екзотичних фруктів — в інших ламають голову, як пережити зиму й не закритися до літа. Зрозуміла річ, ставлення до нововведень у них відрізнятиметься. І спільного в них приблизно, як у теореми ФермА й напіврозваленої сільської фЕрми.

Запорізька область.

Фото з відкритих джерел.