На жаль, уже став історією і кінотеатр. Хоча його приміщення збереглося, та нині тут, як то кажуть, крутять зовсім інше кіно — його використовують як торговельний заклад.

Невеликий мурований костел довжиною 35 метрів та шириною 18,5 метра у 1785—1786 роках було споруджено коштом власника Млинова Януша Ходкевича за проектом придворного архітектора короля Станіслава Понятовського Е. Шрєгєра. Згодом поряд із костелом виросли виробничі приміщення Млинівського маслосирзаводу.

Під час демонтажу одного з тих приміщень бокіймівчани Тарас Іванчук та Микола Петрушенко виявили бідон, який викликав у них краєзнавчу зацікавленість. Як кажуть, інтуїція допитливих не підвела, бо в бідоні виявилися польські гроші. Щоправда, йдеться не про казкові скарби, а металічні копійки номіналом 5 і 10 злотих.

Крім того, з бідона вилучили посуд, зокрема кухлі, термос та інші речі. А ще — два листки із записами польською мовою, датовані 1938 роком. Зрозуміло, що це епістолярне послання і викликало найбільшу зацікавленість.

Про що, власне, йдеться у цьому посланні? Про закладення каменю для фундаменту католицького будинку в Млинові. Подія відбулася 25 вересня 1938 року. Участь у цьому заході взяли воєвода волинський Олександр Гук-Воняк, повітовий староста Томаш Бойко, млинівський війт Ігнатій Залєвський та інші офіційні особи. 

Млинів

Рівненської області.