Голова НСЖУ Сергій Томіленко та дипломант конкурсу журналіст газети «Голос України» Марина Кривда.

Загалом понад 150 учасників — журналісти, медіа та журналістські організації — змагалися за перемогу в 14 номінаціях, в тому числі — в чотирьох спецномінаціях.


Заступник головного редактора газети «Голос України» Віталій Суддя.

«Журналісти важливі. Це гасло НСЖУ яскраво підтверджують професійні та змістовні роботи наших колег з Києва та регіонів, акції та спецпроекти, — зазначив у своїй промові голова НСЖУ Сергій Томіленко. — Журналісти займають активну громадянську позицію, борються за справедливість, підтримують захисників України на передовій. Тому високі відзнаки з нагоди 30-річчя Незалежності України — це свідчення важливості нашої професії». Сергій Томіленко також наголосив, що творчий конкурс НСЖУ — це можливості для всіх журналістів і всіх медіа, від загальноукраїнських до локальних. Водночас перша секретар НСЖУ Ліна Кущ зауважила, що компетентне журі звертало увагу насамперед на всебічне висвітлення суспільно важливих тем, нестандартний підхід тощо.

«Голосу України» приємно відзначити, що серед переможців конкурсу і наша колега — завідувач відділу Марина Кривда. Вона перемогла в номінації за кращий журналістський матеріал.

Під час урочистостей заступник головного редактора «Голосу України» Віталій Суддя презентував книгу «30 років Незалежності», яку створили журналісти парламентського видання. Книга ввійшла до подарункового набору переможцям конкурсу. Понад 600 сторінок — це фактично відтинок новітньої тридцятирічної історії України, де в хронологічному порядку представлені події від 1990-го до 2020-го. Розповідь про кожен рік готував окремий автор. І хоч стиль викладу різний, проте журналісти намагалися мінімізувати особистісне бачення перебігу утвердження Незалежності нашої держави. А об’єднало їх усіх намагання чесно і неупереджено відтворити той шлях, що його пройшла наша держава за цей період.

І як зазначив у передмові до видання Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, «ця книга — спосіб вшанування тих, хто обстоював право жити в суверенній та незалежній державі. Багатьом людям заради цієї цілі довелося чималим пожертвувати. Але вони це зробили — вистояли та перемогли».

Справді, на вівтар свободи було покладено багато життів, зокрема це дисиденти, які поневірялися й гинули в радянських тюрмах, це й наші захисники, котрі нині боронять незалежність на східних рубежах, ризикуючи і віддаючи найцінніше — своє життя. Варто також згадати, що за роки Незалежності Україна втрачала і наших колег-журналістів. Тож по закінченні церемонії нагородження учасники зібрання вирушили до церкви Святого Миколи Набережного на Подолі, де відбулося богослужіння на спомин про Георгія Гонгадзе та всіх загиблих українських журналістів.

Вл. інф.

Фото Сергія Ковальчука.