Експозицію організували управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації та Донецький обласний художній музей.

З понад 200 представлених робіт відібрано 86 творів, що змальовують унікальні природні ландшафти Донеччини, людей, які творять її історію, а також визначні історичні місця та об’єкти культурної спадщини.

Свої полотна представили як маститі художники, так і початківці. Що ж стосується географії, то учасниками стали автори з Краматорська, Слов’янська, Маріуполя, Костянтинівки, Бахмута тощо.

Заступник голови Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна під час відкриття виставки зазначила, що захід у музеї належить до таких, що надихає. «На Донеччині триває відродження культури, й у нас уже є музейні виставкові зали для проведення таких заходів, які об’єднують між собою як митців, так і жителів області. На цій виставці ми бачимо, якою різною є наша Донеччина, який наш регіон різнобарвний.  Отже, нам є чим пишатися», — сказала Юлія Костюніна. 

Варто нагадати: на території, не підконтрольній українській владі, залишилось зібрання державної частини Музейного фонду України з майже 15 тисяч творів живопису, графіки, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва.

Комунальний заклад культури «Донецький обласний художній музей» у вересні 2015 року був перереєстрований на території, підконтрольній українській владі, на базі відділу Музею народної архітектури, побуту та дитячої творчості в селі Прелесне Черкаської територіальної громади Краматорського району (скансен — музей просто неба).

Із січня 2018 року музей відкрив свої виставкові зали в Палаці культури «Етюд» у Дружківці як сектор сучасного мистецтва. 

На цей час музей орендує приміщення у м. Краматорську на вул. Тріумфальній, 8.

На знімку: під час відкриття у Краматорську обласної художньої виставки «Схід: рівень свободи».

Фото прес-служби Донецької облдержадміністрації.