Ігор Фріс та Олег Кантор (зліва направо) під час фестивалю.

У Галичі 19 вересня відзначили 1123-тю річницю першої писемної згадки про місто, яке було столицею Галицько-Волинської держави в 1199—1206 роках, тобто на початку заснування. Тож історичне минуле тут превалює в усіх сферах життя. Урочистості з нагоди свята провели біля пам’ятника королю Данилу — як нагадування про статус столиці Королівства Руси. Саме з такою назвою згадується про давню монархію в історичних джерелах.

«Пишаємося нашим містом, його унікальною історією та багатою культурною спадщиною, — зазначив у вітальному слові міський голова Олег Кантор. — Важливо, щоб ці надбання примножували нинішні мешканці Галича — ті, хто народився тут і хто переїхав сюди жити. Кожен рік додає нову сторінку в літописі. Ми відповідаємо за її змістовне наповнення. Добробут мешканців залежить від нашої єдності, відповідальності, піклування про створення нових робочих місць, благоустрій території, розвиток місцевого бізнесу. В умовах децентралізації територіальним органам відведено важливу роль координатора всіх цих потуг, тож маємо використовувати минулі досягнення і дбати про нові надбання».

Очільник територіальної громади також зазначив, що завдяки спільним зусиллям народних депутатів від Прикарпаття, а також обласної влади сподіваються знайти підтримку і в столиці, щоб 1125-річчя славного Галича відзначити на державному рівні.

«Місто зі славним минулим і яскравим майбутнім, яке своєю енергетикою та людьми здатне підкорити серця багатьох та заслуговує не на один мільйон туристів, — звернувся з нагоди свята до своїх виборців народний депутат по ОВО № 84 Ігор Фріс. — Бажаю вам, галичани, процвітання, якомога більше можливостей для розвитку і популяризації славного Галича. Робитиму все можливе, аби найамбітніші плани таки реалізувалися. Переконаний, що 1125-й ювілейний рік гучно святкуватиме не лише Прикарпаття, а й уся наша держава. Маємо чим пишатися та за що радіти. Колись Галич допоміг Києву. Час столиці розвинути Галич».

На потенціалі Галича під час урочистостей наголосили депутати облради Галина Карп, Андрій Іваськів, Марія Савка та Богдан Книшук. Свої вітання славному місту надіслали народна депутатка Оксана Савчук та депутат облради Олександр Шевченко, очільник сусідньої Бурштинської ТГ Василь Андрієшин.

Якщо проаналізувати, яким було місто чверть століття тому, коли відзначали 1000-ліття першої писемної згадки, то зростання і справді вагоме. Насамперед це відновлення Замкової гори та інших історичних локацій, які щороку приваблюють численних туристів. Однак то не просто застигла давнина, а динамічні процеси. Чимало новинок можна було побачити й під час свята.

Приміром, парад ретромобілів, адже організатори заходу включили Галич до маршруту «Золота підкова», метою якого є популяризація раритетних авто від Львова до Косова. А ще — вистава Івано-Франківського національного академічного драматичного театру «Фелікс Австрія» на Замковій горі, ремісниче містечко, яке стало частиною дводенного фестивалю «Галицьке лицарство». За свідченнями очевидців, однієї з наймасштабніших культурних подій на Прикарпатті.

Фестиваль «Галицьке лицарство» в Галичі відбувся вже втретє. Його засновниками та організаторами є громадські активісти Володимир Гергелюк, Сергій Адамович та Роман Кобильник. Одним із співорганізаторів — Прикарпатський національний університет. Як зазначив ректор ПНУ Ігор Цепенда, «неймовірне дійство в особливій формі зацікавлює молодь заглибитись в історичну спадщину нашої держави».

Тут вражало все: розмаїття команд, стилізовані під старовину костюми, обладунки та зброя. А ще — середньовічна музика, яка додавала відповідності княжій епосі.

Лицарські бої відбулися на імпровізованому рингу-ристалищі, а також на валах — підступах до замку. Змагалися команди наче по-справжньому: вершники на конях зі штандартами-прапорами, шпаги, мечі, заклики до бою. Таке колоритне дійство привабило тисячі глядачів. Уявлялося, як то колись захищали неприступну фортецю від ворогів. Десь була аналогія із сьогоденням, коли доводиться боронити рубежі держави від тих, хто зазіхає на її цілісність.

На урочистостях віддали шану галичанам, полеглим за волю й незалежність нашої Української держави. Й нинішнім героям, і тим, хто впродовж віків будував та обстоював її твердиню.

Івано-Франківська область.

Фото надано прес-службою Галицької ТГ.