За даними відомства, кількість непрацевлаштованих становить 1,6 млн осіб, тоді як у першому кварталі було 1,8 млн осіб. Тобто наявна тенденція до скорочення.

Рівень зайнятості населення віком 15 років і старше становив 49,7 відсотка, а серед населення віком 15—70 років — 56,2 відсотка.

При цьому рівень безробіття серед робочої сили віком 15 років і старше і віком 15—70 років впав до 9,3 відсотка (у першому кварталі — 10,5 відсотка).

А ось дані Міністерства соціальної політики України. В Україні з 10,9 млн пенсіонерів, що перебувають на обліку у Пенсійному фонді України, 2,6 млн продовжують працювати. Про це відомство повідомило у відповідь на інформаційний запит ЗМІ.

Зазначається, що не порахували і не внесли до статистики пенсіонерів, котрі працюють нелегально, а також не враховано дані з окупованих територій Донбасу та Автономної Республіки Крим.

Виходить, що у країні нині працює фактично кожен четвертий пенсіонер. Серед причин називають нестачу молодих кадрів, а ще — недостатній розмір пенсій.

Про нестачу молодих кадрів, напевно, у наш час, коли їх готують не лише державні, а й безліч приватних вищих навчальних закладів, говорити зайве. А про те, що сьогоднішні ціни та космічні тарифи на комуналку багатьох примушують шукати підробіток, навіть сперечатися гріх. Погодьтеся, що не доводиться розкошувати більшості пенсіонерів-співгромадян на середню у 3866 грн, а тим паче на мінімальну у 1854 грн пенсію.

Ну, а наші попередні повідомлення про майже повну (80 відсотків) готовність до зими з посиланням на очільника Мінрегіону України Олексія Чернишова, схоже, доведеться визнати хибними, адже, за даними Держенергонагляду, у третині областей країни є загроза зриву опалювального сезону.

У відомстві заявляють про низький рівень підписання актів готовності теплових господарств до роботи в опалювальний сезон. Йдеться про Волинську, Вінницьку, Івано-Франківську, Львівську, Миколаївську, Рівненську, Харківську та Хмельницьку області. Держінспекція виявила майже 2200 порушень. Загалом же було перевірено 2291 енергетичний об’єкт. Недоліки у роботі було виявлено майже на кожному з них. І нині тільки 37 відсотків порушень усунуто.

Загалом нібито готові. А якщо придивитися, то не дуже!

І насамкінець. Кілька цитат з Інтернету.

«Нафтогазу» бракує грошей на закупівлю 3 млрд кубів газу на зиму...». Виходить, «Нафтогаз» та його дочірні підприємства вже не видобувають газ? «Нафтогаз»... лише купує?! Тоді навіщо сурмили про таке: «...У підземних сховищах газу (ПСГ) станом на 20 вересня накопичено 18,5 млрд кубометрів газу...». «...Україна може стати своєрідним газовим хабом для західних країн...». «...Закачування газу триває. Цього обсягу вистачить для комфортного проходження опалювального сезону...».

Тепер, виходить, не вистачить? Зима, напевно, буде сувора? Чи це вже на зиму-2022—2023 бракує грошей?

Коли б хто пояснив!

Підсумовував Віктор БОНДАР.