Зокрема, це стосується проїзду в громадському транспорті. Пересвідчилася у цьому, скориставшись маршрутним таксі. Ситуація, коли водій відмовляється обслуговувати безплатно, мотивуючи тим, що в салоні вже є кілька пільговиків, викликає багато запитань.

Перевізники виправдовуються, мовляв, не можуть набрати цілу маршрутку пільговиків. Але, за законом, право на безплатний проїзд мають чітко визначені категорії громадян, що підтверджується посвідченням. Про те, що водій маршрутки може на власний розсуд позбавити когось цього права, не сказано ніде. Це самодіяльність, за яку треба якнайсуворіше карати! Більше того, держава передбачила бюджет для понад 20 категорій пільговиків. Серед них: ветерани війни, громадяни, які постраждали під час аварії на ЧАЕС, люди з інвалідністю та особи, прирівняні до них, учасники бойових дій, пенсіонери за віком. Отже, скільки б бабусь та ветеранів уже не зайшло до транспорту, водій не має права їм відмовити.

Відповідаємо на запитання обуреного чоловіка за кермом: ви справді можете і зобов’язані набрати хоч цілу маршрутку людей з посвідченнями, адже гроші за їхній проїзд уже сплатила держава вашому автотранспортному підприємству.

Що ж коїться насправді?

Навіть маючи законне право на безплатний проїзд, його, на жаль, кожен громадянин мусить виривати у перевізника зубами. Випадки безпідставних відмов трапляються щодня. Більшість завдяки ЗМІ та соціальним мережам набули розголосу.

Так, у Дніпрі водій 113-ї маршрутки вимагав сплати за проїзд з пенсіонерки — мами загиблого бійця. Жінка їхала на могилу сина. Тоді винуватця конфлікту звільнили, але такий випадок — не єдиний, і порушення прав громадян відбувається майже на кожному кроці. Пенсіонери, щоб не псувати собі нерви, заплющують очі на вже звичні неподобства та просто виходять з транспорту. Кожен з нас не раз був свідком подібної ситуації, спостерігаючи свавілля перевізників.

Ось свіжий випадок. Бачила на власні очі. Жінка поважного віку з тяжким візком спокійно запитала, чи можна їй їхати по посвідченню, на що почула вкрай грубу відповідь. Водій обурився: «як же мені заробляти, коли тут самі пільговики?» І гнівно кивнув до салону, мовляв, тут вже є таких двоє. Звісно, пенсіонерка тією маршруткою не поїхала. А я задумалась, чи правильно чинять деякі, і їх більшість, водії.

Насправді безпідставна відмова у пільговому проїзді загрожує водієві штрафом у розмірі 850 грн. Таку норму, виявляється, ухвалено ще у 2019 році, вона і є чинною сьогодні.

Як бути, коли водій маршрутного таксі порушує права пільговиків?

Юристи радять у разі відмови викликати поліцію і повідомляти про порушення ваших прав. Але ж відверто: чи буде пенсіонер цим займатись? Багато хто вважає, що у таких випадках краще не шукати собі проблем і просто вийти з транспорту, враховуючи, що скандали з перевізником часто-густо закінчуються бійкою.

Але й заплющувати очі не слід!

Доречно буде написати скаргу на водія. Звернутись з таким документом слід до працівників поліції або до територіального управління Державної служби України з безпеки у транспорті. Скарга повинна містити: маршрут, яким прямував транспорт, бортовий та державний номер ТЗ, інформацію про перевізника. Останнє дізнатись складніше. У салоні має бути табличка. Хоча особисто я ніколи такого не бачила, тож можете просто запитати. За невдалої спроби, інколи достатньо інформації про маршрут. Складання такого документа не потребує багато часу, але ви зробите власний внесок у боротьбу з пільговим беззаконням.

Київ.

Коментар юриста

Надання пільг на користування громадським транспортом окремим категоріям громадян — радянський анахронізм, який, на жаль, у нас ще досі зберігається. До речі, це стосується не лише транспортних пільг, а й деяких інших, наприклад, пільги з оплати комунальних послуг. При цьому багато хто з пільговиків з огляду на певні життєві обставини не завжди користуються своїми привілеями. Саме тому, останнім часом законодавці й урядовці дедалі частіше ініціюють запровадження щодо окремих пільг так званої монетизації пільг, тобто переведення оголошеного права на пільгу в матеріальну площину через компенсаційні грошові виплати.

А що стосується транспортних перевезень пільговиків, то варто зазначити, що справді перевізникам, зокрема на автобусних маршрутах, заборонено відмовлятися від пільгового перевезення, крім випадків, передбачених законом (ст. 37 Закону України «Про автомобільний транспорт»). Тобто перевізники не можуть на власний розсуд встановлювати кількість пільгових пасажирів, яких вони мають перевозити. Види та обсяги пільгових перевезень установлюються замовленням, у якому визначається порядок компенсації автомобільним перевізникам, які здійснюють перевезення пасажирів на маршрутах загального користування, збитків від цих перевезень. Підпунктом «ґ» пункту 3 частини першої статті 91 Бюджетного кодексу України визначено, що до видатків місцевих бюджетів, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів, належать видатки, зокрема на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян. Проте місцеві органи влади визнають, що не завжди закладають необхідну кількість грошей в бюджеті для відшкодування витрат перевізників, а тому значна кількість перевізників працює на бездотаційній основі (за власний рахунок), встановлюючи «свої» нормативи з перевезення пільговиків. На що місцева влада часто-густо заплющує очі.

Втім встановлені законодавством пільги ніхто не може обмежити, а тому вимога на отримання послуги з перевізника з боку пільговика завжди буде правомірною. Порушення права пільговика на проїзд громадським пасажирським транспортом (безпідставна відмова з боку водія) карається адміністративним штрафом (ст. 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Накладати такі штрафи мають право: на автомобільному транспорті — керівник центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, та його заступники, керівник територіального органу центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, та його заступники.

Також по захист порушеного права на пільговий проїзд можна звернутись до територіального управління Державної служби України з безпеки на транспорті. У разі безпідставної відмови у безплатному проїзді необхідно: дізнатися найменування перевізника, його контактні дані (інформація, як правило, міститься біля водія); прізвище, ім’я та по батькові водія; записати номер транспортного засобу; час, маршрут, а також придбати квиток, зберегти його, а у разі звернення до суду необхідна наявність свідків). У разі якщо водій громадського автотранспорту відмовляється слідувати маршрутом, поки пільговик не сплатить за проїзд, варто викликати наряд поліції.

Перелік категорій осіб, яким відповідно до законодавства надано право безоплатного проїзду у громадському транспорті та правові підстави, наведено на нашому сайті.

Сергій ДЕМСЬКИЙ.