Однак сама наявність такого статусу не гарантує її збереження: без належної уваги отримаємо непрохідні хащі з бур’янів або свідоме знищення цінних видів дерев та навіть значних композицій. Схоже, такого висновку дійшли місцева влада та жителі Линовиці, які ось уже кілька років разом систематично доглядають та поступово відновлюють красу садиби де Бальменів.

Для чого це потрібно та про подальші наміри з розвитку парку говорили під час чергового експертного візиту в рамках проекту «Розробка та сприяння запровадженню політики охорони навколишнього середовища Линовицької громади», який реалізується Сіверським інститутом регіональних досліджень.

«Ми живемо в унікальному місці, яке свого часу відвідували Т. Шевченко, Є. Гребінка, О. Афанасьєв-Чужбинський, Л. Жемчужников... А унікальним воно стало завдяки родині власників Линовиці — де Бальменів. Зусиллями Петра Антоновича, а потім його сина Якова створено прекрасний парк. Линовиця з непримітного села на початку XIX століття перетворилася на визначний культурний та мистецький осередок, відомий передусім міцною дружбою Якова де Бальмена і Тараса Шевченка: обидва художники, письменники, однодумці... Яків створив понад 30 ілюстрацій до «Кобзаря» Шевченка, який своєю чергою присвятив йому поему «Кавказ», — розповідає керівник краєзнавчого музею Линовицької школи Людмила Лазаренко.

І справді, з моменту створення Линовицької громади на території парку підтримується постійний порядок, де ви не побачите завалів із сухих гілок чи сміття, розроблено туристичний маршрут із вказівниками, який проходить повз дерево братів Ярошенків та знаменитий дуб «Три брати», в тіні якого відпочивав та творив великий Кобзар. До речі, за останніми висновками спеціалістів, йому вже виповнилося понад 600 років. Відновлено місток кохання, облаштовано зону відпочинку та волейбольний майданчик на березі ставка, реконструюють в’їзну браму з вежею... Серед планів на майбутнє — відновлення ставка в парку та острова троянд, встановлення альтанки, висаджування дерев тощо.

Тому одним із підсумків консультації стала домовленість про подальше залучення фахівців зі створення садово-паркових композицій та розробки туристичного потенціалу парку і громади загалом. Окрім цього, учасники консультацій детально зупинилися на грантових програмах щодо захисту довкілля та обговорили шляхи популяризації культурно-історичної спадщини Линовиці.

Відновлення парку в Линовиці — це гарний приклад не лише шанобливого ставлення до своїх видатних предків, а й турбота про майбутні покоління, можливість дихати чистим повітрям (ліси та парки — «легені планети») і збереження для нащадків пам’яток природи, історії та культури рідного краю.

Чернігівська область.

Фото wikipedia.org