Про це «Голосу України» розповіла голова ГО «Туристична Ямпільщина» Мирослава Марченко. Історики, які досліджували печери в скелях над Дністром у селі Оксанівка, припускають, що їх видовбали монахи-рахмани. Пам’ятку відносять до XI століття. Там збереглися давні написи, наскельні малюнки.

Цей факт використала ГО «Туристична Ямпільщина» для приваблення туристів.

При в’їзді в село встановили великий пам’ятник Монаху-рахману (на знімку). Він знаходиться на горі обабіч траси Ямпіль — Могилів-Подільський. Тут є вказівник, що показує дорогу до Оксанівки. Це один з туристичних магнітів для екскурсантів.

Однак проникнути в церковну печеру вдається не кожному. На таке відважуються тільки відчайдухи.

— Залишок храму розташований у прямовисній скелі над Дністром, -продовжує Мирослава Марченко. — Треба обладнати хоча б підхід до скелі крутим берегом Дністра. Насамперед встановити східці, поручні…

— Чому саме тепер вирішили взятися за порятунок храму?

— Печерний храм отримав статус пам’ятки культурної спадщини місцевого значення, — пояснила співрозмовниця. — Значить, треба думати, як його облаштувати і для відвідання туристів, і для подальшого врятування об’єкта.
ГО «Туристична Ямпільщина» виношує ще одну ідею. «Будемо подавати документи для того, щоб отримати статус філіалу Бушанського історико-культурного заповідника державного значення, — каже Мирослава Марченко. — Це наші сусіди.

Свого часу вони теж починали з малого, а виросли до статусу об’єкта державного значення.

Ще один скельний храм знаходиться у сусідньому Могилів-Подільському районі. Щоправда, він діючий, як і монастир, до якого монахи повернулися на початку 1990-х і відтоді відновили занедбану святиню. Тепер до Лядівського скельного храму приїжджають прочани не тільки з різних областей держави, а й з-за кордону.

Вінниччина.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Мирослави Марченко.